Perussuomalaiset ei jäänyt yksin moittiessaan hallitusta huonosta taloudenpidosta eduskunnassa, jossa ruodittiin hallituksen selontekoa vuosien 2015-18 näkymistä. Asialla oli koko oppositio.

Keskustan ryhmäpuhuja Markku Rossi siteerasi jo aiemmin julkisuudessa nähtyjä luonnehdintoja ”Suomi on mutasarjassa” ja ”Hallitus on historiallisen huono”.

– Ensimmäisen arvion esitti viime viikolla kokoomuksen ex-ministeri Jyri Häkämies, jälkimmäisen vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara. Tähän ei ole lisättävää, Rossi sivalsi.

Keskusta: Kiiltokuvilla ei elä

Nordean mukaan Suomi on lamassa ja Suomen Pankki ennustaa täksi vuodeksi nollakasvua. Talous supistuu kolmatta vuotta, työttöminä on noin 400 000 ihmistä, valtionvelka on kasvanut lähes 100 miljardiin euroon. Keskusta syyttää kokoomusta.

– Politiikassa voi aikansa selvitä kiiltokuvilla, mutta totuus tulee aina esiin. Se ei mairittele eroavaa pääministeriä, eikä ketään hänen seuraajaehdokkaistakaan, Rossi moitti.

Rossi piti myös parlamentarismin vähättelynä tilannetta, jossa eduskunta päättää eroavan hallituksen talouskehyksistä samaan aikaan, kun päähallituspuolueet kokoomus ja SDP neuvottelevat kehysten avaamisesta uutta hallitusta varten.

– Teillä valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) on nyt mahdollisuus ilmoittaa, että vedätte kehykset takaisin ja tuotte ne eduskunnan uuteen käsittelyyn hallituksen vaihtumisen jälkeen, Rossi sanoi ja muistutti SDP:n puheenjohtajavaalin olleen linjavaali, jossa SDP antoi epäluottamuslauseen niin itselleen kuin koko hallitukselle.

Vasemmistoliitto selitteli,
miksi erosi hallituksesta

Vasemmistoliiton ryhmäpuhuja Risto Kalliorinne painotti puheessaan niitä syitä, miksi puolue päätti erota hallituksesta, ei niinkään aikaansaannoksiaan hallitusuransa aikana.

– Kun hallituspuolueet vakavin kasvoin puhuvat vastuunkannosta, niin on aihetta kysyä, että millaista vastuunkantoa on puolittaa luokkakokojen pienentämiseen ja kouluviihtyvyyteen osoitetut määrärahat? Kalliorinne kysyi.

Vasemmiston hän vakuutti kantavan vastuuta pitämällä huolta kaikista kansalaisista ja etenkin yhteiskunnan heikoimmista.
Kalliorinne listasi pitkän joukon samoja toimenpiteitä kuin perussuomalaiset: lapsilisä- ja indeksileikkausten perumisen, verotuksen oikeudenmukaistamisen, liikenneverkon kehittämisen ja työllisyydestä huolehtimisen.

Kalliorinne sanoi, että kehysriihipäätösten tiedettiin jo maaliskuussa lisäävän työttömyyttä. Hallituksen säästö- ja näivetyslinjan tilalle Kalliorinne vaatii elvyttävämpää ja työllistävämpää politiikkaa.

Kalliorinne syytti samalla perussuomalaisia kehitysavun leikkauspuheista ja puolustusvoimien pönkittämisestä. Keskustaa hän syytti valtion omaisuuden myynnin paisuttamisesta ennätyksellisiin mittasuhteisiin sekä tarrautumisesta menneen vuosisadan kuntarakenteisiin.

Kokoomus: Tosiasioissa
viisauden alku

Kokoomuksen Sampsa Kataja sanoi tosiasioiden tunnustamisen olevan viisauden alku. Suomi velkaantuu vuosittain seitsemän miljoonaa euroa.

– Se, että syömme jatkuvasti näin paljon enemmän kuin tienaamme, ei voi jatkua loputtomiin, Kataja totesi.

Kataja peräsi opposition malliin uudistuksia, jotka kasvattaisivat kakkua pelkän viipaloimisen sijasta. Hän korosti, ettei tulevalla hallituksella ole muuta mahdollisuutta kuin toteuttaa keväällä päätetyt rakenneuudistukset.

– Tilaa ei ole puoluepukaroinnille eikä henkilökohtaisille erävoitoille – ei hallituksessa, eikä oppositiossa. Eikä tämänpäiväisiin uutisiin viitaten myöskään työmarkkinakentillä, Kataja viittasi keskiviikkoiseen AKT:n ahtaajalakkoon.

Vihreät: Satumetsiä suojeltava 

Myös vihreät pitivät ryhmäpuheenvuoron, jonka mukaan mm. Suomen kaunis luonto ja sen monimuotoisuus on suojeltava vielä kun se on mahdollista. Vihreiden tavoite on saada suojelualueiksi kymmenen prosenttia maa-alasta ja pelastaa ainutlaatuiset suot ja kuukkelien satumetsät.

Veli-Pekka Leskelä