
Kokoomus: Rahaa on enemmän kuin tuottavia sijoituskohteita
Perussuomalaisten välikysymystä käsittelevä keskustelu ryöpsähti monille poluille. Kokoomuksen Elina Lepomäki vastusti molempien pääoppositiopuolueiden kannattamaa keinoa saada talous kasvuun suurilla investoinneilla.
Keskustan Juha Sipilä oli juuri esitellyt kasvurahastomalliaan vastaukseksi vasemmiston elvytysvaateisiin, kun Lepomäki hyökkäsi Sipilää vastaan.
– Markkinoilla on sijoitusrahaa noin viiden miljardin euron edestä. Rahaa on jo enemmän kuin tuottavia kohteita. Jos valtio tulee tähän mukaan, investointeja suuntautuu tuottamattomiin kohteisiin ja se on pois veronmaksajien rahoista, Lepomäki syytti.
Turunen: Hallitus irti todellisuudesta
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. puheenjohtaja Kaj Turunen hämmästeli kovasti Lepomäen puheenvuoroa.
– Kun kuuntelee Lepomäkeä, ei voi välttyä ajatukselta, kuinka irti todellisuudesta te olette, Turunen hämmästeli.
Turunen hämmästeli myös pääministerin ja valtiovarainministerin näkemystä, että koko Eurooppa on Suomen kanssa samassa tilanteessa.
– Olen huolissani siitä, että valtiovarainministeriö ei tiedä. Vielä enemmän olen huolissani, että valtiovarainministeri tietää, mutta hän sanoo näin kuitenkin, Turunen ihmetteli viitaten Suomen tilanteeseen, jossa olemme Italian ja Kyproksen kanssa euroalueen pohjalla.
”Pinokkio-päivä”
Myös vasemmisto pyrki kaivamaan maata opposition välikysymyksen alta.
– Keskustalla ja perussuomalaisilla on näköjään yhteinen vaalilause: ”Äänestäkää te meitä, me irtisanomme teitä”, SDP:n Jouni Backman letkautti.
Oppositiotoveri Paavo Arhinmäki (vas.) sanoi Ylen viettävän nenäpäivää ja opposition viettävän Pinokkio-päivää. Arhinmäki syytti erityisesti keskustan Sipilän puheita julkisen sektorin irtisanomisista.
Sipilä joutui kiemurtelemaan kistanalaisten lausuntojensa kanssa melko pitkään. Hän väitti, ettei ole puhunut irtisanomisista vaan tuottavuuden lisäämisestä.
Lindström: PS ei irtisano tekeviä käsiä
Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Jari Lindström totesi, etteivät perussuomalaiset ole vaatineet sanomaan irti tekeviä käsiä. Mutta kuntien väliportaan moniportainen hallinto on eri asia.
– Kysyin, enkä saanut vastausta, että oletteko valmiit vähentämään väliportaan hallinnon miehitystä? Kyse on niistä johtajista, joita siellä on. Emme me ole tarkoittaneet irtisanoa tekeviä käsiä, onhan järjetöntä puhetta tämmöinen, Lindström korosti.
SDP:n Antti Lindtman asettui puolittain Lindströmin tueksi korostaen, ettei mikään laki edellytä seitsenportaista hallintoa, eikä kunnanjohtajalle ole pakko taata kuntaliitosten yhteydessä entisensuuruista palkkaa ja asemaa.
– Johtajasta voidaan tehdä myös vahtimestari, Lindtman sanoi, mille Lindström nyökkäsi hyväksyvästi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rinne myöhästyi istunnosta, hallitus piiloutui kansainvälisen taantuman taakse

Jussi Niinistö: Mihin Antti Rinne on kadonnut?
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.