Perussuomalaisten välikysymystä käsittelevä keskustelu ryöpsähti monille poluille. Kokoomuksen Elina Lepomäki vastusti molempien pääoppositiopuolueiden kannattamaa keinoa saada talous kasvuun suurilla investoinneilla.

Keskustan Juha Sipilä oli juuri esitellyt kasvurahastomalliaan vastaukseksi vasemmiston elvytysvaateisiin, kun Lepomäki hyökkäsi Sipilää vastaan.

– Markkinoilla on sijoitusrahaa noin viiden miljardin euron edestä. Rahaa on jo enemmän kuin tuottavia kohteita. Jos valtio tulee tähän mukaan, investointeja suuntautuu tuottamattomiin kohteisiin ja se on pois veronmaksajien rahoista, Lepomäki syytti.

Turunen: Hallitus irti todellisuudesta

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. puheenjohtaja Kaj Turunen hämmästeli kovasti Lepomäen puheenvuoroa.

– Kun kuuntelee Lepomäkeä, ei voi välttyä ajatukselta, kuinka irti todellisuudesta te olette, Turunen hämmästeli.

Turunen hämmästeli myös pääministerin ja valtiovarainministerin näkemystä, että koko Eurooppa on Suomen kanssa samassa tilanteessa.

– Olen huolissani siitä, että valtiovarainministeriö ei tiedä. Vielä enemmän olen huolissani, että valtiovarainministeri tietää, mutta hän sanoo näin kuitenkin, Turunen ihmetteli viitaten Suomen tilanteeseen, jossa olemme Italian ja Kyproksen kanssa euroalueen pohjalla.

”Pinokkio-päivä”

Myös vasemmisto pyrki kaivamaan maata opposition välikysymyksen alta.

– Keskustalla ja perussuomalaisilla on näköjään yhteinen vaalilause: ”Äänestäkää te meitä, me irtisanomme teitä”, SDP:n Jouni Backman letkautti.

Oppositiotoveri Paavo Arhinmäki (vas.) sanoi Ylen viettävän nenäpäivää ja opposition viettävän Pinokkio-päivää. Arhinmäki syytti erityisesti keskustan Sipilän puheita julkisen sektorin irtisanomisista.

Sipilä joutui kiemurtelemaan kistanalaisten lausuntojensa kanssa melko pitkään. Hän väitti, ettei ole puhunut irtisanomisista vaan tuottavuuden lisäämisestä.

Lindström: PS ei irtisano tekeviä käsiä

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Jari Lindström totesi, etteivät perussuomalaiset ole vaatineet sanomaan irti tekeviä käsiä. Mutta kuntien väliportaan moniportainen hallinto on eri asia.

– Kysyin, enkä saanut vastausta, että oletteko valmiit vähentämään väliportaan hallinnon miehitystä? Kyse on niistä johtajista, joita siellä on. Emme me ole tarkoittaneet irtisanoa tekeviä käsiä, onhan järjetöntä puhetta tämmöinen, Lindström korosti.

SDP:n Antti Lindtman asettui puolittain Lindströmin tueksi korostaen, ettei mikään laki edellytä seitsenportaista hallintoa, eikä kunnanjohtajalle ole pakko taata kuntaliitosten yhteydessä entisensuuruista palkkaa ja asemaa.

– Johtajasta voidaan tehdä myös vahtimestari, Lindtman sanoi, mille Lindström nyökkäsi hyväksyvästi.

Veli-Pekka Leskelä