Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Jussi Niinistö hämmästeli ryhmäpuheessaan, mihin on kadonnut se terhakka Antti Rinne (sd.), joka pyrki keväällä SDP:n puheenjohtajaksi.

– Tämä on merkittävää siksi, että hallitus ei ole onnistunut toteuttamaan yhtäkään suurta tavoitettaan, eikä SDP:n tuore puheenjohtaja ole muuttanut suuntaa kovista puheistaan huolimatta. Eikä sittenkään, vaikka molemmat päähallituspuolueet ovat vaihtaneet puheenjohtajaansa!

– Mihin viime kevään Antti Rinne on oikein kadonnut? Toki ihmetellä sopii sitäkin, miksi ministeri ei osannut saapua ajoissa välikysymysvastausta antamaan – ottaen huomioon, että suuressa valokunnassa on sosialidemokraattinen puheenjohtaja, Niinistö moitti.

Rinne tuli myöhässä suuren valiokunnan kokouksesta, mitä SDP:n edustajat korostivat kovaan ääneen. Niinistö jatkoi puhettaan säälimättä:

– SDP:n puheenjohtajaehdokas Rinne, joka haukkui hallituksen talouspolitiikan lyttyyn ja lupasi muutosta, on nyt vaihtunut ministeri Rinteeksi, joka ei pidä hallituksen talouspolitiikkaa millään tavalla syypäänä luottoluokituksen laskuun. Ei, vaikka talouspolitiikan iso kuva ei ole muuttunut mihinkään viime keväästä, Niinistö syytti.

Hallitus unohtanut
viime laman opetukset

Niinistön mukaan hallitus on unohtanut 1990-luvun laman suurimman opetuksen.

– Perussuomalaiset ovat erityisen huolissaan työttömyydestä, joka kasvaa tällä hetkellä euroalueen nopeinta tahtia. Samalla pitkäaikais- ja nuorisotyöttömyys ovat räjähtämässä käsiin. Tästä huolimatta hallitus ei tee työllisyyttä ja talouskasvua tukevaa suhdannepolitiikkaa. Miksei? Niinistö kysyi.

– Hallituspuolueet ovat unohtaneet 90-luvun laman keskeisen opetuksen: Jos annamme työttömyyden nousta rajusti, sitä on todella vaikea palauttaa takaisin edes pitkän nousukauden aikana. Esimerkiksi nuoren valmistuminen kortistoon tai pitkäaikaistyöttömyys varjostavat koko loppuelämää. Osa syrjäytyy pysyvästi. Tämä jos mikä on perintö, jota emme halua lapsillemme antaa, Niinistö muistutti.

Kokoomuksen sote-sotku
on käsittämätöntä

Niinistö moitti hallitusta rakenteellisten uudistusten viivästymisestä, etenkin kokoomusta.

– On käsittämätöntä, että kokoomus haluaa torpedoida kaikkein tärkeimmän uudistuksen, eli sote-uudistuksen. Vieläpä puhtaasti ideologisista syistä. Gallup-romahdusko on pakottanut tällaiseen vastuuttomaan toimintaan? Niinistö sivalsi.

Niinistön mukaan perussuomalaiset eivät tee välikysymystä vaalitaktiikan, vaan isänmaan vuoksi.

– Meille olisi varmasti poliittisesti edullisinta antaa näin surkean hallituksen jatkaa loppuun saakka. Monia tässä salissa varmasti pelottavat ennenaikaiset vaalit ja mahdollinen oman paikan menetys, mutta nyt pitää maan edun mennä oman edun edelle. Maahan tarvitaan pikaisesti pesänselvityshallitus, joka kääntää kurssin, Niinistö totesi.

Veli-Pekka Leskelä