

Antti Rinne. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA Heikki Saukkomaa
Viikon 30/2016 luetuin
Kokoomussoppa maittaa taas ahdinkoon joutuneelle Antti Rinteelle – Soini: ”Paavo Lipponen oli toista maata ja tasoa”
Ahtaalle joutuneen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen asemasta käydään kulisseissa ankaraa valtataistelua, ja hän on julkisuuden paineessa joutunut arvioimaan uudelleen suhdettaan kokoomukseen. Puheenjohtaja Timo Soini (ps.) vertaa omiensa höykyttämäksi joutunutta SDP:n puheenjohtaja Antti Rinnettä takavuosien puheenjohtajaan Paavo Lipposeen (sd.).
Edellisellä hallituskaudella valtionvarainministerinä toiminut Antti Rinne riitautui verisesti kokoomuksen silloisen puheenjohtajan Alexander Stubbin kanssa. Puolueiden linjaerot tekivät hallitustyöskentelystä äärimmäisen vaikeaa, ja kauden loppuvaiheessa nähtiin sekin ihme, että hallituspuolueiden edustajat äänestivät hallituksen omia esityksiä vastaan. Rinne linjasi, ettei SDP:tä tulla näkemään Stubbin johtajaman kokoomuksen kumppanina tulevissa hallituksessa.
Edellistä hallituskautta on moitittu ankarin sanakääntein. SDP:n ex-valtiosihteeri Raimo Sailas arvioi silloista hallitusta Suomen nykyhistorian surkeimmaksi. Arvioon yhtyivät muun muassa Osmo Soininvaara ja ekonomisti Sixten Korkman.
Murska-arvioista ja karkeista pettymyksistä huolimatta kokoomus-soppa näyttää taas maistuvan Antti Rinteelle. Hän kertoi vastikään Iltalehden haastattelussa SDP:n olevan taas valmis yhteistyöhön kokoomuksen kanssa. Rinteen suunnanmuutos hämmästyttää, sillä Petteri Orpon johtama kokoomus on viime aikoina tehnyt linjauksia, jotka ovat räikeässä ristiriidassa SDP:n perinteisten tavoitteiden kanssa. Vaikka kokoomus on siirtynyt Stubbin ajoista vielä enemmän oikealle, olisi Antti Rinne tästäkin huolimatta valmis lämmittelemään yhteistyötä puolueen kanssa.
– SDP: n puheenjohtaja Antti Rinne on tapansa mukaan arvostellut Perussuomalaisia. So what? Uutta sen sijaan on se, että Antti Rinne on valmis hallitukseen uudistuneen Kokoomuksen kanssa. Tämä uusi Kokoomus on viime aikoina linjannut myönteisen NATO- päätöksen, työehtosopimusten yleissitovuuden poistamisen ja sunnuntaikorvausten poistamisen laista, Soini huomauttaa blogissaan.
Paavo Lipponen oli toista maata
Soini nostaa blogissaan esiin vuosina 1995-2003 pääministerinä toimineen Paavo Lipposen. Soini kirjoittaa:
”Paavo Lipponen oli ja on toista maata ja tasoa. En ole ollut kaikesta samaa mieltä. Olisin halunnut aikanaan eurosta kansanäänestyksen.
Paavo Lipponen oli ihminen ja inhimillinen Tony Halmetta kohtaan. Sitä en unohda milloinkaan. Hän ei potkinut maassa makaavaa. Hänen ei tarvinnut, eikä hän halunnut. Sortunutta ei sorrettu.
Viime aikoina, jostakin syystä, olen muistanut lämmöllä Lipposen mainiota kommentointia. ” Minä keskustelen vaikka Kiinan keisarin kanssa, enkä kysy keneltäkään lupaa, enkä ole selitysvelvollinen etukäteen, enkä jälkikäteen.”
Kerta kiellon päälle: ’Minä olen niitä harvoja henkilöitä Suomessa, jolla on edellytyksiä käydä tällaisia keskusteluja. Medioissa ei osata edes englantia, kun näitä käsitellään.’
Valtiomiehen ajatonta viisautta. Retorista taitoa.”
Suomi tarvitsee toimivaa enemmistöhallitusta
Puheenjohtaja Soini lähettää terveisiä myös heille, jotka ovat moittineet perussuomalaisten hallitustaivalta.
– Ne, jotka haikailevat Perussuomalaisia pois hallituksesta on hyvä huomata, että samalla ovenavauksella kaatuisi Kiky-sopimuksen veroratkaisut, sote-uudistus, liikennekaari, budjettikehys ja muutama muukin asia. Moiseen ei Suomella ole varaa. Mitä olen maailmalla kulkenut, toimivaa enemmistöhallitusta arvostetaan. Ne ovat harvassa. Teen, mitä tehtävä on ja mitä on tehtäväksi annettu.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää