

Pääministeri Antti Rinne. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Kommentti: Hyväksyvätkö vihreät ja keskusta valehtelun? Antti Rinteen kohtalon määrää Kantin imperatiivi
Ollako vai eikö olla? Hyväksyäkö valehtelu vai olla hyväksymättä? Olennaisen äärellä ollaan. Päätoimittaja Matias Turkkila kirjoittaa pääministeri Antti Rinteen kujanjuoksusta.
Hallituspuolueiden johto kokoontuu tänään Kesärantaan keskustelemaan Antti Rinteen (sdp.) tilanteesta. Pelissä on Rinteen pääministeriyden jatko.
Opposition kanta on selvä.
Puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) kommentoi perjantaina: ”Pääministeri EI VOI valehdella yleisölle ja eduskunnalle. Jos Rinne on valehdellut, hänen on erottava.”
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toteaa tiedotteessaan: ”On suomalaisten etu, että maassa on pääministeri, johon voi luottaa. Se on myös hallituskumppaneiden etu.” Orpo jatkaa: “Nyt viikonloppuna sekä vihreissä että keskustassa käydään keskustelu siitä, kääntyykö peukku Rinteelle ylös vai alas”
Rinteen kohtalo on hallituspuolueiden – siis vihreiden, keskustan, vasemmistoliiton ja rkp:n käsissä.
Asia kiteytyy kuuluisaan Kantin imperatiiviin. Sen mukaan ihmisen tulisi toimia jatkuvasti siten, että joka ikisestä teosta olisi mahdollista johtaa yleinen eettinen säädös.
Esimerkkejä:
– Jos ihminen varastaa itse, hän hyväksyy varastamisen yleisenä toimintatapana koko yhteiskunnassa.
– Jos poliittinen toimija valehtelee itse, hän samalla kannattaa ajatusta siitä, että valehtelu on ylipäätään hyväksyttävä toimintamalli.
Mutta kuten Jukka Paastelan Valhe ja politiikka -teoksessa niin osuvasti todetaan, kukaan ei halua olla valehtelemisen kohteena. Ihmiset kokevat heille kerrotun valheen petoksena, eikä kukaan halua olla petoksen uhri.
Jos käy selväksi, että Antti Rinne on tietoisesti valehdellut eduskunnalle, hallituskumppanit ovat kovan paikan edessä. Mikäli hallituskumppanit tukevat Antti Rinteen jatkoa pääministerinä, kannattavat he samalla ajatusta siitä, että politiikot voivat valehdella.
Maria Ohisalon ankara linja?
MTV:n toimittaja Ivan Puopolo konkretisoi hyvin sitä, mitä tuleman pitää. Hän kirjoittaa valeuutisia kiivaasti vastustavan puheenjohtaja Maria Ohisalon (vihr.) kaksoisstandardista:
– Jännä, ettei Ohisalo ole aivan varma, miten raskauttavaa pääministerin valehtelu eduskunnalle olisi, kun kuitenkin valehtelu Twitterissä ja Facebookissa tulisi hänen mukaansa kitkeä “vaikka lainsäädännöllä”.
Voiko yhtäällä hyväksyä valehtelun, ja toisaalla vastustaa valehtelua raivokkaasti? Ei tietenkään, ja Kantin imperatiivi havainnollistaa, miksei.
Lainsäätäjä ei voi toimia fiilispohjalta. Lainsäätäjä ei myöskään voi toimia tavalla, joka hyödyttää lellikkejä ja haittaa inhokkeja. Lainsäätäjien tulee hyödyttää koko yhteisöä tasapuolisesti.
Korkeaan luottamukseen perustuva suomalainen yhteiskunta pysyy rauhallisena, mikäli päättäjät tekevät yleisesti hyväksyttävää ja yhteisöä hyödyttävää lainsäädäntöä. Mikäli toimitaan päinvastoin – esimerkiksi hyväksymällä korkeimpien päättäjien valehtelu oman edun tähden – tehdään peruuttamatonta vahinkoa luottamusyhteiskunnalle.
Keskustan tilanne on pahempi kuin vihreiden. Taustalla on vaalirahoitusskandaali. Sen myötä paljastui keskustan huippupoliitikkojen salassa rakentama massiivinen järjestely, jota voi hyvällä syyllä kutsua korruptioksi. Silloinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) joutui väistymään, ja nykyinen puolustusministeri, keskustan Antti Kaikkonen sai ehdollisen vankeustuomion luottamusaseman väärinkäyttämisestä.
Vaalirahaskandaalista on jo vuosia, ja keskusta on vakuutellut muuttuneensa. Joku uskoo, joku ei. Mutta mikäli puheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.) päästää Rinteen pälkähästä, hän repii auki monta haavaa.
Valhe ja politiikka
Palataan vielä Paastelan Valhe ja politiikka -teokseen. Paastela referoi kirjassaan renesanssiajan filosofia Michael de Montaignea: ”..valehtelemisesta seuraa kaksi ongelmaa. Ensinnäkin ongelman aiheuttaa muisti. Jos sanomme yhdelle sitä ja toiselle tätä, olemme pian kiipelissä sen takia, ettö emme muista mitä olemme kellekin valehdelleet. Toinen ja vakavampi ongelma on, että valheella on taipumus kasvaa.”
Montaignen ohje oli, että valhetta vastaan tulisi taistella jo sen syntyhetkestä lähtien. Filosofi Platon puolestaan varoitti, että ”valehtelijat opitaan ennen pitkää tuntemaan, heidät eristetään ja heitä odottaa surkea vanhuus”.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Platon Jukka Paastela Michael de Montaigne Sirpa Paatero Katri Kulmuni Matti Vanhanen Petteri Orpo Antti Rinne Antti Kaikkonen Matias Turkkila Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.