

Sirpa Paatero SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä 8. joulukuuta 2019. / LEHTIKUVA
Toimitus suosittelee
Kommentti: Paateron paluu on demareilta käsittämätön veivaus -suomalaisille tarjoillaan valheellista näytelmää
KOMMENTTI | Suomen politiikan hullut päivät jatkuvat. Aivan äskettäin ministerinpaikalta eronnut Sirpa Paatero on tekemässä paluuta. SDP:n puoluevaltuusto päätti tänään esittää häntä kuntaministeriksi. Vain yhdeksän päivää sitten hän jättäytyi sairauslomalle ja erosi. Taustalla on klassinen vallankaappaus.
Tänään julkistettiin demareiden uudet ministerinimet, ja niiden joukossa on hämmästyttävä valinta. Edukunnalle muunneltua totuutta puhunut Sirpa Paatero (sdp.) nousee jälleen ministeriksi. SDP:n toiminta on ennenkuulumatonta. Paateron erosta on yhdeksän päivää, ja ex-pääministeri Antti Rinteen (sdp.) erosta kolme. Ministerit eivät eroa kevein perustein, vaan syvällisen harkinnan jälkeen. Normaalitilanteessa ei tulisi kuuloonkaan, että hän ponnahtaa takaisin valtioneuvoston jäseneksi kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.
Vaikka julkisuudessa näytellään iloisia kasvoja, SDP:ssä kuohuu pinnan alla rajusti. Puolueessa on juuri toteutettu klassinen coup d’état – vallankaappaus. Vaaleilla valittu johtaja Antti Rinne on syrjäytetty.
Puolue ei itse paljasta, mitä suljettujen ovien takana puhutaan, mutta voimme päätellä jotain viime päivien tapahtumista.
Ensinnäkin: Paateron nostaminen ministeriksi puhuu voimakkaasti sen puolesta, että hänellä on jatkuvasti ollut puolue-elimien luottamus. Valinta kertoo myös rivien välissä siitä, että Antti Rinteellä, joka yritti peitellä omia virheitään tuuppaamalla Paateron bussin alle, ei samanlaista luottamusta ollut.
Paateron häätäminen oli monelle demarille niin sanotusti viimeinen pisara.
Kuten Suomen Uutiset aiemmassa analyysissään totesi, juuri kukaan Rinteen omasta puolueesta ei ole aikaisemmin tullut pääministerin tueksi kriisin aikana. Jopa hallituskumppanipuolueet RKP ja vihreät ovat antaneet enemmän julkista tukea Rinteelle kuin tämän omat joukot.
Johtopäätös on selvä. SDP ei tukenut omaa pääministeriään Antti Rinnettä, ja antoi keskustan kaataa hänet. Viis jäsendemokratiasta, viis eduskuntavaalien voittamisesta. Rinteen oli aika mennä. SDP:n ei tarvinnut liata käsiään, joten muodollisena pyövelinä toimi keskustapuheenjohtaja Katri Kulmuni.
Manööveriin tarvittiin melkoinen määrä piruetteja, myös puolueiden välisiä. Suomalaisille on tarjoiltu äiteläisen siirappista, valheellista näytelmää.
”Keskustan Kurvinen: ’Punamulta on parhaimmillaan kuin kaurapuuro voisilmällä’ – SDP ja keskusta pääsivät sopuun Rinne-riidan jälkeen”, kertoo Maikkarin otsikko.
Uskoo ken haluaa.
Jos politiikasta haluaa saada selvää, kannattaa kaikkein vähiten uskoa sitä, mitä poliitikot kertovat. Kannattaa ennemminkin seurata sitä, mitä he tekevät. Kun puheet ja teot ovat ristiriidassa, syntyy mahdollisuus kurkistaa kulissien taakse ja katsella vallan todellista, rujoa olemusta.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sanna Marin voitti SDP:n pääministerivaalin äänin 32-29

Kulmuni toimi Rinteen muodollisena pyövelinä, muut eivät halunneet jättää sormenjälkiään tikariin

Perussuomalaiset: Hallitus on viemässä Suomea turmioon vastoin kansan tahtoa, sillä kansa ei äänestänyt tämän hallituskokoonpanon puolesta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää