

LEHTIKUVA
Kreikan Syriza hajoamassa kahtia
Kreikan päähallituspuolue Syrizan arvellaan jakautuvan kahtia. Syrizan vasemmistosiipeä johtava maan ex-energiaministeri Panagiotis Lafazanis ilmoitti antavansa tukensa uudelle liikkeelle, joka vastustaisi talouden vyönkiristyksiä, kreikkalaislehti Kathimerini kirjoittaa.
Lehden tietojen mukaan Lafazanisin epävirallista aloitetta on tukenut jo 11 muutakin Syrizan kansanedustajaa. Toisen lähteen mukaan allekirjoittajia olisi jo enemmän. Tämän lisäksi hallituksen toimia on kritisoitu laajemminkin.
Pääministeri Aleksis Tsiprasin U-käännöstä kohti tukipakettia ovat Lafazanisin lisäksi kritisoineet ainakin parlamentin puhemies Zoi Konstantonopoulou, maan ex-valtiovarainministeri Gianis Varoufakis, Kreikan euroeroa pitkään ajanut Kostas Lapavitsas, sekä värikkäistä kannanotoistaan tutuksi tullut Rachil Makri.
Toinen kreikkalaislehti Naftemporiki kirjoittaa Makrin ilmoittaneen tukevansa Lafazanisia. Makri ”onnittelee” ironisesti hallitusta siitä, että se on uskaltanut lähteä tielle, johon edes vyönkiristyksiä toteuttanut edellinen Uuden demokratian johtama hallitus ei arvannut lähteä.
Syrizan sisällä ilmiriitoja
Keskiviikkoiltana parlamentin puhemies Konstanopoulua vaadittiin astumaan alas. Syrizan parlamenttiryhmän puheenjohtaja Nikos Filis kyseenalaisti Konstantonopouloun menettelytapoja.
Konstantonopoulou ei ollut Filisin mukaan kutsunut valiokuntaa käsittelemään kolmannen tukipaketin alustavaa sopimusta riittävän aikaisin. Konstantonopoulou vastasi, että hän noudatti oikeita menettelytapoja. Kreikan parlamentin tulisi äänestää kolmannesta tukipaketista myöhään torstain ja perjantain välisenä yönä.
Konstantonopoulou kertoi, että parlamentti on istuntotauolla, eikä se kokoonnu ennen 16.8. Konstantonopoulou lisäsi, että istuntotauko on pääministeri Tsiprasin 4.8. määräämä, eikä parlamenttia voida kutsua koolle lyhyellä varoitusajalla kansanedustajien ollessa lomamatkoillaan.
– Parlamentaarista järjestystä ei voida kumota troikan tai jonkun muun toiveesta, Konstantonopoulou jyrisi.
Facebook-ryhmässä
vaaditaan puhemiehen eroa
Konstantonopoulou oli napit vastakkain myös oppositioryhmien kanssa. Joki-puolueen kansanedustaja syytti Konstantonopouloun toimivan Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäublen tiedottajana, eikä parlamentin puhemiehenä.
Uuden demokratian kansanedustaja muistutti Konstantonopoulua uudesta Facebook-ryhmästä, jossa vaaditaan hänen jättävän tehtävänsä. Ryhmässä on yli 30 000 jäsentä.
Parlamentti kuitenkin äänestää tukiohjelmasta aiemmin määrätystä istuntotauosta huolimatta.
Henri Myllyniemi
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.