Kreikan päähallituspuolue Syrizan arvellaan jakautuvan kahtia. Syrizan vasemmistosiipeä johtava maan ex-energiaministeri Panagiotis Lafazanis ilmoitti antavansa tukensa uudelle liikkeelle, joka vastustaisi talouden vyönkiristyksiä, kreikkalaislehti Kathimerini kirjoittaa.

Lehden tietojen mukaan Lafazanisin epävirallista aloitetta on tukenut jo 11 muutakin Syrizan kansanedustajaa. Toisen lähteen mukaan allekirjoittajia olisi jo enemmän. Tämän lisäksi hallituksen toimia on kritisoitu laajemminkin.

Pääministeri Aleksis Tsiprasin U-käännöstä kohti tukipakettia ovat Lafazanisin lisäksi kritisoineet ainakin parlamentin puhemies Zoi Konstantonopoulou, maan ex-valtiovarainministeri Gianis Varoufakis, Kreikan euroeroa pitkään ajanut Kostas Lapavitsas, sekä värikkäistä kannanotoistaan tutuksi tullut Rachil Makri.

Toinen kreikkalaislehti Naftemporiki kirjoittaa Makrin ilmoittaneen tukevansa Lafazanisia. Makri ”onnittelee” ironisesti hallitusta siitä, että se on uskaltanut lähteä tielle, johon edes vyönkiristyksiä toteuttanut edellinen Uuden demokratian johtama hallitus ei arvannut lähteä.

Syrizan sisällä ilmiriitoja

Keskiviikkoiltana parlamentin puhemies Konstanopoulua vaadittiin astumaan alas. Syrizan parlamenttiryhmän puheenjohtaja Nikos Filis kyseenalaisti Konstantonopouloun menettelytapoja.

Konstantonopoulou ei ollut Filisin mukaan kutsunut valiokuntaa käsittelemään kolmannen tukipaketin alustavaa sopimusta riittävän aikaisin. Konstantonopoulou vastasi, että hän noudatti oikeita menettelytapoja. Kreikan parlamentin tulisi äänestää kolmannesta tukipaketista myöhään torstain ja perjantain välisenä yönä.

Konstantonopoulou kertoi, että parlamentti on istuntotauolla, eikä se kokoonnu ennen 16.8. Konstantonopoulou lisäsi, että istuntotauko on pääministeri Tsiprasin 4.8. määräämä, eikä parlamenttia voida kutsua koolle lyhyellä varoitusajalla kansanedustajien ollessa lomamatkoillaan.

– Parlamentaarista järjestystä ei voida kumota troikan tai jonkun muun toiveesta, Konstantonopoulou jyrisi.

Facebook-ryhmässä
vaaditaan puhemiehen eroa

Konstantonopoulou oli napit vastakkain myös oppositioryhmien kanssa. Joki-puolueen kansanedustaja syytti Konstantonopouloun toimivan Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäublen tiedottajana, eikä parlamentin puhemiehenä.

Uuden demokratian kansanedustaja muistutti Konstantonopoulua uudesta Facebook-ryhmästä, jossa vaaditaan hänen jättävän tehtävänsä. Ryhmässä on yli 30 000 jäsentä.

Parlamentti kuitenkin äänestää tukiohjelmasta aiemmin määrätystä istuntotauosta huolimatta.

Henri Myllyniemi