

Henri Myllyniemi
Kreikka laiminlöi velkansa, EKP nyt kovan valinnan edessä
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kertoo lyhessä tiedotteessaan, ettei se ole saanut Kreikalta sovitusti noin 1,5 miljardin euron erääntynyttä lainaerää. Tiedotteessa kerrotaan lisäksi, ettei Kreikka ole kelpoinen IMF:n apuun ennen kuin rästiin jäänyt erä on kokonaisuudessaan kuitattu. Tämä asettaa Euroopan keskuspankin EKP:n vaikeaan tilanteeseen.
Kreikalla on nyt kuukausi aikaa hoitaa IMF:lle maksamatta jäänyt erä ennenkuin maa todetaan syyllistyneen maksuhäiriöön. Luottoluokitusyhtiöt eivät ole maksamatta jääneeseen luottoerään reagoineet, sillä yhtiöt kertovat tarkkailevansa yksityisten sijoittajien luottoja. Maksuhäiriö tietää Kreikan välitöntä konkurssia.
EKP kovan valinnan edessä
Kreikka ei välttämättä pääse seurauksitta laiminlyönnistään. Euroopan keskuspankki arvioi tänään kreikkalaispankkien ELA-hätärahoitusta. EKP on ilmoittanut tukevansa kreikkalaispankkeja ELA-hätärahoituksella niin kauan kuin Kreikka on tukiohjelmassa mukana. Tukiohjelma kuitenkin erääntyi kesäkuun lopussa. Kreikka on nyt ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen ilman Euroopan kriisirahastojen turvaa.
EKP voi vaatia kreikkalaispankeilta aiempaa kattavampia vakuuksia ELA-hätärahaa vastaan. Tämä voisi kaataa yhden tai useammankin kreikkalaispankin. Mikäli EKP katkaisee koko hätärahoituksen, uskotaan koko Kreikan pankkisektorin olevan konkurssissa. Toimenpide olisi kuitenkin raju, eikä EKP:n arvella tekevän tätä.
ELA-rahoitus on kuitenkin vaarassa katketa kokonaan myöhemmin heinäkuussa. Kreikalta erääntyy 20. päivänä noin 3,5 miljardin euron luottoerä EKP:lle.
Kreikan rahoituskuviot monimutkaisia
Kreikan tulisikin päästä uuteen tukiohjelmaan ennen 20.7, jotta maa välttyisi maksuhäiriöltä EKP:lle. Kreikan markkinakorot ovat niin korkealla, ettei markkinaehtoinen rahoitus tule kuuloonkaan. Esimerkiksi Kreikan 2-vuotisen joukkovelkakirjojen jälkimarkkinakorko on yli 37 prosenttia.
Kreikka on jättänyt anomuksen kolmannesta tukiohjelmasta euroalueen valtiovarainministereistä koostuvalle euroryhmälle ja Euroopan vakausmekanismi EVM:lle. Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Djisselbloem on todennut, että Kreikan hakemusta aletaan käsitellä keskiviikkona. Tästä on kuitenkin pitkä matka vielä itse tukisopimukseen. Kaiken lisäksi osapuolten näkemykset eivät ole lähentyneet toisiaan jo katkenneiden lainaneuvottelujen jälkeen.
Osa EU-päättäjistä haluaa odottaa ensin Kreikan kansanäänestyksen tulosta. Kansanäänestys suoritetaan ensi sunnuntaina. Eräiden huhujen mukaan koko kansanäänestys peruttaisiin. Kansanäänestystä varten on avattu kuitenkin verkkosivut.
Lisäksi ainakin jotkut päättäjät ovat vaatineet IMF:n mukanaoloa tukiohjelmassa. IMF ei kuitenkaan voi osallistua ohjelmaan ennen kuin Kreikka on kuolettanut kuun vaihteessa jääneen luottoerän.
Politico-lehdessä todetaan Kreikan olevan nyt ”tukevasti matkalla” kohti eroa eurosta, ja kenties jopa EU:sta.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Näkökulma: Kreikkaan valuneet miljardit eivät ole hyödyttäneet kreikkalaisia juuri lainkaan
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää