Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kertoo lyhessä tiedotteessaan, ettei se ole saanut Kreikalta sovitusti noin 1,5 miljardin euron erääntynyttä lainaerää. Tiedotteessa kerrotaan lisäksi, ettei Kreikka ole kelpoinen IMF:n apuun ennen kuin rästiin jäänyt erä on kokonaisuudessaan kuitattu. Tämä asettaa Euroopan keskuspankin EKP:n vaikeaan tilanteeseen.

Kreikalla on nyt kuukausi aikaa hoitaa IMF:lle maksamatta jäänyt erä ennenkuin maa todetaan syyllistyneen maksuhäiriöön. Luottoluokitusyhtiöt eivät ole maksamatta jääneeseen luottoerään reagoineet, sillä yhtiöt kertovat tarkkailevansa yksityisten sijoittajien luottoja. Maksuhäiriö tietää Kreikan välitöntä konkurssia.

EKP kovan valinnan edessä

Kreikka ei välttämättä pääse seurauksitta laiminlyönnistään. Euroopan keskuspankki arvioi tänään kreikkalaispankkien ELA-hätärahoitusta. EKP on ilmoittanut tukevansa kreikkalaispankkeja ELA-hätärahoituksella niin kauan kuin Kreikka on tukiohjelmassa mukana. Tukiohjelma kuitenkin erääntyi kesäkuun lopussa. Kreikka on nyt ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen ilman Euroopan kriisirahastojen turvaa.

EKP voi vaatia kreikkalaispankeilta aiempaa kattavampia vakuuksia ELA-hätärahaa vastaan. Tämä voisi kaataa yhden tai useammankin kreikkalaispankin. Mikäli EKP katkaisee koko hätärahoituksen, uskotaan koko Kreikan pankkisektorin olevan konkurssissa. Toimenpide olisi kuitenkin raju, eikä EKP:n arvella tekevän tätä.

ELA-rahoitus on kuitenkin vaarassa katketa kokonaan myöhemmin heinäkuussa. Kreikalta erääntyy 20. päivänä noin 3,5 miljardin euron luottoerä EKP:lle.

Kreikan rahoituskuviot monimutkaisia

Kreikan tulisikin päästä uuteen tukiohjelmaan ennen 20.7, jotta maa välttyisi maksuhäiriöltä EKP:lle. Kreikan markkinakorot ovat niin korkealla, ettei markkinaehtoinen rahoitus tule kuuloonkaan. Esimerkiksi Kreikan 2-vuotisen joukkovelkakirjojen jälkimarkkinakorko on yli 37 prosenttia.

Kreikka on jättänyt anomuksen kolmannesta tukiohjelmasta euroalueen valtiovarainministereistä koostuvalle euroryhmälle ja Euroopan vakausmekanismi EVM:lle. Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Djisselbloem on todennut, että Kreikan hakemusta aletaan käsitellä keskiviikkona. Tästä on kuitenkin pitkä matka vielä itse tukisopimukseen. Kaiken lisäksi osapuolten näkemykset eivät ole lähentyneet toisiaan jo katkenneiden lainaneuvottelujen jälkeen.

Osa EU-päättäjistä haluaa odottaa ensin Kreikan kansanäänestyksen tulosta. Kansanäänestys suoritetaan ensi sunnuntaina. Eräiden huhujen mukaan koko kansanäänestys peruttaisiin. Kansanäänestystä varten on avattu kuitenkin verkkosivut.

Lisäksi ainakin jotkut päättäjät ovat vaatineet IMF:n mukanaoloa tukiohjelmassa. IMF ei kuitenkaan voi osallistua ohjelmaan ennen kuin Kreikka on kuolettanut kuun vaihteessa jääneen luottoerän.

Politico-lehdessä todetaan Kreikan olevan nyt ”tukevasti matkalla” kohti eroa eurosta, ja kenties jopa EU:sta.

Henri Myllyniemi

Tagit