Kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Minna Reijonen on huolissaan, kuormittuuko pienten kuntien terveydenhuolto taloudellisesti tai henkilöstön suhteen kohtuuttomasti ulkomaisen työvoiman koronatestien vuoksi.

Minna Reijonen teki asiasta kirjallisen kysymyksen.

– Kasvaako kuntien terveys- ja hoitovelka näiden vuoksi?

Muutamassa viikossa koko viime vuoden määrä testejä

Marjatiloille töihin tuleva ulkomainen kausityövoima testataan koronaviruksen varalta ohjeistuksen mukaan rajalla. Toinen koronatesti on tehtävä kolmen päivän kuluessa tiloilla. Vaihtoehtona on kahden viikon karanteeni.

– Pelkästään Pohjois-Savon alueelle tulee noin 5 000 ulkomaista kausityöntekijää, joista Suonenjoen alueelle noin kaksi tuhatta, Reijonen kertoo.

Esimerkiksi Suonenjoella koronatestaukset hoitaa Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä, johon kuuluu Rautalampi ja Suonenjoki. Kuntien asukasmäärä on yhteensä alle 10 000 henkilöä. Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä teki viime vuonna yhteensä 2300 koronatestiä.

– Nyt ulkomaalaisille kausityöntekijöille pitäisi tehdä saman verran testejä muutamassa viikossa. Yhden testin hinta on 75 euroa. Kausityöntekijöiden testikustannukset Suonenjoen alueella olisivat siten 172 500 euroa ja sen lisäksi tulevat mm. työvoimakustannukset, Reijonen laskee.

Riittääkö kuntalaisille hoitoa ja hoitajia?

Kesän aikana pyörivät terveydenhuollon kesälomat ja vastaanotoilla on kesäsulkuja työntekijöiden vähyyden takia.

– Tiloilla tehtävien testauksien vuoksi terveydenhuollon työvoimaa ei riitä normaaleihin lääkäreiden ja hoitajien vastaanottoaikoihin. Tämän seurauksena kuntalaisten terveys- ja hoivavelka kasvaa entisestään.

– Ulkomaalaisen työvoiman testaamiskustannukset ovat kohtuuttomat pienille kunnille. Tulisiko valtion korvata täysimääräisesti kaikki koronan testauskustannukset kunnille? Reijonen kysyy.

SUOMEN UUTISET