Keskusta ja ex-ympäristöministeri Paula Lehtomäki ajoivat väkisin läpi haja-asutusalueen jätevesiasetuksen, joka määräsi joka mökkiin oman jätevesipuhdistamon. Asiassa vedottiin EU-säännöksiin, vaikka kyse oli puhtaasti kepulaisesta kansalaisten rahastuksesta ympäristöpolitiikan varjolla. Kepussa tartuttiin mummonmökkeihin, koska ei ollut uskallusta vaatia kuriin tehomaatalouden suurtilallisten lannoitteiden valuttamista vesistöihin ja mereen. Ympäristöministerimme eivät ole muutenkaan uskaltaneet nostaa kissaa pöydälle vaatimalla Itämeren todellisia saastuttajia kuriin. Tutkimukset osoittavat, että Itämeren maat Puolasta Venäjään tuottavat 90 % rehevöittävistä päästöistä.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä rahasti jätevesiasetuksella ja Green Rockin pienpuhdistamoilla. Markkinointi oli ulkoistettu ympäristöministeriön ja ELY-keskusten virkamiehille, jotka pakottivat älyttömän jätevesiasetuksen läpiviennin joka kunnassa. Jätevesiasetuksesta tuli Sipilän biotalouteen perustuvan talouspolitiikan ensimmäinen kikkare.

Mummonmökkien jätevesillä ei ole mitään vaikutusta Itämeren rehevöitymiseen. Kohtuuttomat talokohtaiset 15 000-20 000 euron investoinnit ovat puhdasta rahan hukkaamista. Perussuomalaiset ovat vaatineet haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen kumoamista jo vuodesta 2011. Asetus on yksi esimerkki EU-säännösten yksisilmäisestä tulkinnasta. Se mikä voi olla tarpeellinen tiiviisti rakennetussa Keski-Euroopassa, ei toimi harvaan asutussa Suomessa. Yhden muotin direktiivitulkinnat mahdollistavat ainoastaan törkeät rahastusoikeudet puliveivareille.

Kehotan kansalaisia sinnittelemään niissä talouksissa, joissa on ehjät jätekaivot. Vuoden 2015 vaalien jälkeisissä hallitutusneuvotteluissa perussuomalaiset vaativat jätevesiasetuksen kumoamista.

Marko Kulpakko (ps.)
eurovaaliehdokas