Kreikan poliisin terrorismin vastainen yksikkö tutkii väitteitä, joiden mukaan Kultainen sarastus olisi soluttautunut Kreikan poliisin joihinkin yksiköihin. Puolueella arvellaan olevan salaisia asekätköjä piilotettuna pitkin maata. Tästä syystä rikostutkintaa ei suoriteta normaalin poliisitutkinnan kautta.

– Me etsimme [asekätköjä] pitkin maata, mutta emme ole toistaiseksi löytäneet vielä mitään todisteita näille hälyttäville väitteille. Etsintä jatkuu ja tutkimme epätavallisiakin paikkoja, kuten maaseudun luostareita, yleisen järjestyksen ja kansalaisten suojeluministeri Nikos Dendias kertoi Financial Timesille.

Dendias kertoo, että heillä on todisteet Kreikan poliisin olevan kytköksissä rikollisjärjestöksi luettuun puolueeseen. Hän myös kiistää, että Kreikan hallitus olisi sulkenut silmänsä Kultaisen sarastuksen toiminnalle.

– Olen ollut huolissani aina nimeämispäivästäni alkaen. Me olemme jo tutkineet [puolueen] toimintaa, mutta murha teki selväksi, että meillä on hyvät perusteet voidaksemme edetä heitä vastaan ja pitää heitä rikollisjärjestönä, hän sanoo viitaten muusikko Pavlos Fyssasin puukotukseen 15. syyskuuta.

Syyttäjät vaativat kuuden muun puolueen kansanedustajan syytesuojan kumoamista. Näiden joukossa on myös puolueen puheenjohtajan vaimo Eleni Zaroulia. Zaroulian väitetään salakuljettaneen aviomiehelleen patruunan vankilavierailun yhteydessä.

Kultaisen sarastuksen suosio on kannatuskyselyissä pudonnut puukotuksen jälkeen useita prosenttiyksiköitä, mutta puolue on yhä kolmanneksi suosituin hallitusta johtavan Nea Demokratian ja suurimman oppositiopuolueen Syrizan jälkeen. Analyytikoiden mukaan suosion täydellisen romahduksen on estänyt talouskriisi. Puoluetta tukevat yhteiskunnan ulkopuolelle jääneet nuoret, sekä keski-ikäiset työttomiksi jääneet kreikkalaiset.

HENRI MYLLYNIEMI

Tagit