Kuntajohtajat ja -valtuutetut suhtautuvat kunta- sekä sosiaali- ja terveydenhuoltouudistukseen eli suomeksi sanottuna sotesotkuun erittäin kielteisesti. Vanhan ajan kouluarvosana-asteikolla numero on vain 5,5.

Näin ollen sotesotku saa murskaavan tuomion myös hallituspuolueiden kannattajilta.

Vastauksissa ei ollut merkittäviä eroja kunnan koon ja sijainnin osalta. Myöskään se, että oliko uusi tai vanha valtuutettu, ei vaikuttanut juurikaan arvioon.

Kaikkein nihkeimmin kunta- ja sotesotkuun suhtauduttiin ministeri Henna Virkkusen kotimaakunnassa eli Keski-Suomessa.

Tutkimuksen teki Fennia Consulting Oy Kunnallisalan kehittämissäätiön toimeksiannosta.

Kunnalliset päättäjät ovat tervejärkisiä käytännön ihmisiä. He ymmärtävät, että hankkeen toteutuminen veisi ojasta allikkoon.

Hallituksen tavoitteena oli ”himmeleiden poistainen” eli erillisten organisaatioiden yhdistäminen. Pitkäaikaisen väännön jälkeen hallituksessa päädyttiin päinvastaiseen lopputulemaan. Hallituksen esittämä malli on siis nykyistäkin sekavampi.

Toinen peruste ”uudistukselle” on ollut raha. Jokunen päivä sitten uusi ministeri Susanna Huovinen totesi, että hankkeen taloudellisia vaikutuksia ei ole millään tavalla arvioitu. Järkyttävää kyllä, hanketta on siis viety eteenpäin mututuntumalta. Näin siitäkin huolimatta, että kyseessä on itsenäisyyden ajan historiamme suurin hallinnollinen uudistus!

Mielestäni jo näillä perusteilla hallituksen ja hallituspuolueiden toiminta on edesvastuutonta. Siksi oma arvosanani on enintään 4-.

REIJO TOSSAVAINEN