Maaliskuun alussa Ylen haastattelussa THL:n pääjohtaja väläytti maahanmuuttajille suunnattuja koronabusseja. Vähän sen jälkeen STM suositteli antamaan koronarokotuksia ulkomaalaisille ”kansanterveydellisistä syistä” johtuen. Kotikunnattomilta ihmisiltä ei perittäisi maksua rokotteesta. Terveydenhuollon erikoislääkäri Mikko Paunio puhuu asioista niiden oikeilla nimillä.

Lääkintöneuvos Mikko Paunion mukaan koronaepidemia on vaikeutunut maahanmuuttajayhteisöissä. Monin paikoin Eurooppaa on koettu aivan vastaava tilanne.

– Ruotsin lääketieteellisten analyysien mukaan koronakuolleisuus on sitä suurempi, mitä vähemmän integroitunut potilas on, Paunio sanoo. Hänen mukaansa syitä on monia: asuminen ahtaasti, suuret perheet ja sairauteen mahdollisesti liittyvä stigma. Myös yhteisöissä leviävät uskomukset vaikeuttavat suhteutumista koronaan.

Ulkomaalaiset rikkovat karanteenimääräyksiä väestön määrään suhteutettuna enemmän kuin suomalaiset, vaikka Ylen ehtikin jo väittää tyypillisen karanteenirikkojan olevan ”kantasuomalainen mies”. Paunion mukaan juttuun olisi voitu laittaa journalistisesti ”vähemmän ideologinen” otsikko.

– Jutusta käy ilmi, että ulkomaalaisten osuus karanteenirikkojista on ollut neljännes. Se tarkoittaa, että he rikkovat karanteenia 3,8 kertaa useammin kantasuomalaisiin verrattuna.

Yle päätyi lopulta oikaisemaan juttuaan.

”Syökää D-vitamiinia!”

Paunion mukaan omituinen hiljaisuus vaivaa keskustelua, vaikka korona leviää nyt pääkaupunkiseudulla maahanmuuttajien keskuudessa. Avointa keskustelua ei ehkä uskalleta käydä.

Paunio pohtii, miksi maahanmuuttajia ei kannusteta syömään D-vitamiinia. Hän muistuttaa, että monen maahanmuuttajan kohdalla ihonväri vaikuttaa kykyyn tuottaa D-vitamiinia.

– Onko sekin jo rasismia, jos näin ohjeistettaisiin?

Mikko Paunio on terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on toiminut sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) lääkintöneuvoksena vastuualueenaan ympäristölääketiede ja tartuntataudit. Hänellä on epidemiologian dosentuuri Helsingin yliopistossa.

Paunion mukaan D-vitamiinin tehosta on näyttöä koronan torjunnassa. Jo varhain syksyllä 2020 hän totesi, että D-vitamiinisuositukset auttaisivat koronapandemian torjunnassa Suomen ja Euroopan yhteiskuntien normalisoimista ja avaamista.

– Elämämme normalisointi ei olisi toivottavaa pelkästään taloudellisten näkökohtien vuoksi, vaan myös elämänlaadun kannalta, Paunio kirjoitti tuolloin.

SUOMEN UUTISET