Tamperelainen kansanedustaja Laila Koskela (ps.) moittii hallitusta lasten oikeuksien polkemisesta ja kuntien taloudellisen aseman ahdistamisesta kehyspäätösten vuoksi.

Hän kysyy kirjallisessa kysymyksessään, aikooko hallitus ryhtyä toimenpiteisiin lasten ja lapsiperheiden aseman parantamiseksi niin, että lapsiperheille elintärkeät tuet ja palvelut turvataan ja että kuntien ja valtion menoja ei lisätä tarpeettomilla kotihoidon tukeen tehtävillä muutoksilla. Hän kysyy myös, aikooko hallitus perua lapsilisäleikkaukset.

Koskelan mukaan hallitus vähättelee päättämäänsä kahdeksan euron lapsilisäleikkausta, vaikka kuusilapsiselle perheelle se tarkoittaa 70 euron leikkausta kuukausituloihin.

– Vuositasolla lapsilisän leikkaaminen tekee suurperheen budjettiin jo lähes 850 euron suuruisen loven tuloihin. Summa on suhteettoman suuri panostus yhdeltä perheeltä ja se kasvaa hallituksen päättämien veronkorotusten takia, Koskela perustelee kirjallista kysymystään.

Kehyspäätökset kasvattavat kunnan ja valtion menoja lisääntyneen päivähoidon tarpeen vuoksi. Kotihoidon tuen jakaminen vanhempien kesken aiheuttaa Kuntaliiton laskelmien mukaan kunnille ja valtiolle lisää menoja jopa 150 miljoonan euroa.

Veli-Pekka Leskelä