Laittomien maahanmuuttajien määrä EU:n alueelle on noussut kuluvana vuonna jo yli 100 000 ihmiseen, talousaikakausilehti The Economist kertoo. Aiempi ennätys on vuodelta 2011, jolloin laittomia maahanmuuttajia oli yli 60 000.

Libyan ja lähi-idän levottomuudet ovat sysänneet luvut reippaaseen kasvuun. The Economist kertoo, että Italian Mare Nostrum -projekti on sekin lisännyt vaarallisten Välimeren halki kulkevien venematkojen houkuttelevuutta. Mare Nostrum lähti käyntiin viime vuoden lokakuulla, jolloin Lampedusan saaren lähellä hukkui 368 ihmistä aluksen kaaduttua. Projektilla on tarkoitus kerätä venematkailijat talteen.

Etelän kautta pohjoiseen

Matkustajien ensi saapuminen EU:n alueelle tapahtuu pääosin Italiaan, mutta myös Espanjaan ja Kreikkaan. Useimmilla on tähtäimenä kuitenkin vauraammat pohjoisemmat maat, eivätkä tulijat hae siksi turvapaikkaa Euroopan eteläisistä maista, joita eurokriisi vaivaa eniten.

Kreikan laittomien maahanmuuttajien leirit ovat ylitäytettyjä, ja niissä on tavattu tauteja. Kreikan viranomaiset hinaavat matkustajia täynnä olevia aluksia takaisin Turkin aluevesille YK:n pakolaisjärjestön mukaan. Kreikan viranomaiset kiistävät väitteet.

Henri Myllyniemi

Tagit