Yksimielisyyttä eduskunnassa? Kyllä, ainakin tällä kertaa. Kansanedustajat Jari Myllykoski (vas.), Lenita Toivakka (kok.), Arto Pirttilahti (kesk.), Kimmo Kivelä (ps.), Touko Aalto (vihr.), Maria Guzenina (sd.), Antero Laukkanen (kd.) ja Mats Löfström (r.) jättivät samansisältöisen lakialoitteensa pikavippien korkojen rajoittamiseksi. Pikavauhtia rakennetulla lakialoiteella on 136 kansanedustajan tuki.

Kuluttajansuojalain mukaan luoton todellinen vuosikorko saa alle 2 000 euron luotoissa olla enintään korkolain mukainen viitekorko lisättynä 50 prosenttiyksiköllä. Korkokattoa on kuitenkin kierretty myöntämällä niin sanottuja luottolimiittejä, joiden korkeimmat vuosikorot ovat yli 400 prosenttia. Lisäksi kuluttajien maksutaakkaa kasvattavat viivästyskorot ja perintäkustannukset.

Lakialoitteessa esitetään, että kuluttajansuojalain mukaista korkokattoa tulee soveltaa aina, kun velallisen luottosuhteessa nostama todellinen luottosumma on alle 2 000 euroa. Uusi kirjaus estäisi korkokaton kiertämisen luottolimiittien avulla.

– Lakialoite keräsi ennätysajassa 136 allekirjoitusta. Tämä kertoo puoluerajat ylittävästä huolesta yleistyvistä maksuhäiriömerkinnöistä. Kesäkuun lopussa maksuhäiriöitä oli peräti 8,4 prosentilla Suomen aikuisväestöstä. Maksuhäiriömerkinnät vaikeuttavat esimerkiksi vuokra-asunnon ja verkkopankkitunnusten saamista ja aiheuttavat näin sosiaalista ahdinkoa.

SUOMEN UUTISET