Perussuomalaiset ovat tänään perjantaina jättäneet eduskunnan lakivaliokunnassa eriävän mielipiteen hallituksen esitykseen Kanadan sekä Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden välisen laajan talous- ja kauppasopimuksen (CETA) hyväksymisestä ja voimaansaattamisesta.

Sopimukseen kuuluu uuden ylikansallisen sijoitustuomioistuimen perustaminen. Riita-asian käsittelyä sijoitustuomioistuimessa ei estäisi se, että asia on jo lopullisesti ratkaistu suomalaisessa tuomioistuimessa tai EU:n tuomioistuimessa. Järjestelmä antaisi ulkomaiselle sijoittajalle myös oikeuden sivuuttaa kansallinen oikeusjärjestelmä, vaikka tähän ei ole mitään kansallisesta näkökulmasta perusteltua syytä.

Lakivaliokunnan asiantuntijakuulemisissa nähtiin ongelmallisena, että ulkomainen sijoittaja voi vaatia valtion lainsäädännön ja viranomaistoimien saattamista ulkomaisessa menettelyssä arvioitavaksi. Tämä vahvistaa ulkomaisen sijoittajan neuvotteluasemaa suhteessa julkiseen valtaan ja kotimaisiin sijoittajiin.

Sopimus pitäisi neuvotella uudelleen

Hallituksen kanta voitti lakivaliokunnassa tänään äänin 14–3, kun hallituksen kannalla olivat keskusta, kokoomus, siniset, RKP, kristillisdemokraatit ja SDP. Perussuomalaisten kanssa hallituksen esityksen hylkäyksen kannalla olivat vihreät ja vasemmistoliitto.

– Kannatan vapaata kilpailua ja kaupankäynnin esteiden purkamista, mutta ei ole esitetty hyvää syytä sille, mikseivät suomalaiset tuomioistuimet voisi ratkoa valtion ja sijoittajan välisiä oikeusriitoja, sanoo perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, lakivaliokunnan jäsen Ville Tavio.

– CETA-sopimus pitäisi neuvotella uudelleen ilman, että luodaan uutta sijoitustuomioistuinta, Tavio toteaa.

SUOMEN UUTISET

Tagit