

Laura Huhtasaari: EU on romuttamassa kansallisvaltiot ja se lisää Suomen turvattomuutta
Minä haluan EU:sta eroon – ei Portugali tule Suomea auttamaan, totesi perusuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari Maanpuolustuskurssiyhdistyksen presidentinvaalipaneelissa. Presidentti Sauli Niinistöä sitä vastoin harmitti, että unioni ei ole niin vahva kuin se voisi olla.
– Euroopan unioni on vienyt meidän rahapoliittisen suvereeniutemme, Huhtasaari vastasi paneelissa Sdp:n ehdokkaalle Tuula Haataiselle. Haatainen kutsui EU:ta vanhan sanonnan mukaisesti Euroopan suurimmaksi rauhanprojektiksi.
– Ei portugalilaiset tule Suomea auttamaan, Huhtasaari kuittasi uskomukset EU-jäsenyyden turvallisuuspoliittisesta ulottuvuudesta.
Suurimmalle osalle EU-maita puolustuksen perusratkaisu on Nato-jäsenyys.
– Natoon kuuluvat maat eivät halua kaksinkertaista järjestelmää, Huhtasaari muistutti.
Huhtasaari pistäisi länsirajan kiinni
– EU on romuttamassa kansallisvaltiot, ja se lisää turvattomuutta, Huhtasaari totesi. Turvattomuuden lisääntyminen on näkynyt Suomessakin jo ensimmäisenä terroritekona.
– Minä pistäisin länsirajan kiinni, koska olemme romuttaneet turvapaikkajärjestelmän. Sääntöjä ei ole EU:ssa noudatettu, Huhtasaari piikitteli unionin turvapaikkapolitiikkaa.
Huhtasaari kuitenkin kehui istuvaa presidenttiä Sauli Niinistöä siitä, että tämä onnistui Venäjän kanssa neuvottelemaan rajan kiinni niin, ettei turvapaikanhakijoita ole enää tullut itärajan yli.
Niinistö haluaisi vahvemman unionin
Presidentti Niinistö ei ymmärtänyt EU-kritiikkiä lainkaan, pikemminkin päinvastoin.
– Harmittaa, että unioni ei ole niin vahva, kuin sillä olisi potentiaalia, Niinistö sanoi.
Niinistön mukaan vain yhdessä Euroopan unionin maat kykenisivät vaikuttamaan maailman asioihin. Niinistö muisteli lämmöllä aikoja, jolloin Suomi liittyi unioniin.
– Euroopan unioni oli vahva 1990-luvun alkupuolella.
Huhtasaari tivasi Niinistöltä, olisiko länsiraja pitänyt sulkea 2015 syksyllä, kun sitä kautta tuli paljon turvapaikanhakijoita.
– Mikä olisi se käytännön hyöty rajan sulkemisesta? Käytännön ongelma olisi se, että jokainen rajan ylittäjä olisi jouduttu tarkastamaan ja pohjoismainen liikkumisvapaus olisi samalla huuhdeltu alas, Niinistö vastasi.
Niinistön käsityksen mukaan turvapaikkahakemukset olisi kuitenkin pitänyt käsitellä.
– Vaikka olisi kuinka ollut kiinni se raja, niin läpi ne olisivat tulleet, Niinistö väitti.
Huhtasaari viittasi käytännössä kuolleeksi kirjaimeksi muuttuneeseen EU:n Dublin-asetukseen, jonka mukaan Suomi olisi voinut jättää turvapaikanhakijat ruotsalaisten huoleksi, koska Ruotsi on turvallinen maa.
Huhtasaari haluaisi miinat takaisin
Laura Huhtasaari ei luota vieraan apuun. Omaa puolustusta hän vahvistaisi irtisanoutumalla Ottawan miinakieltosopimuksesta, ja palauttaisi jalkaväkimiinat takaisin itärajaa suojaamaan.
– Suomea puolustavat vain suomalaiset, Huhtasaari sanoi.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Maanpuolustus on peruskalliomme
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.