Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari olisi syksyllä 2015 käännyttänyt maahanmuuttajat Torniossa takaisin hakemaan turvapaikkaa Ruotsista. Presidentti Sauli Niinistö kuitenkin uskottelee yhä, että turvapaikanhakijoita ei olisi voinut käännyttää Torniosta takaisin Ruotsiin.

– Ruotsin velvollisuus olisi ollut itse rekisteröidä turvapaikanhakijat, jotka tulivat Suomeen, Huhtasaari sanoi Iltalehden presidenttitentissä maanantaina.

Huhtasaaren mukaan ruotsalaiset laittoivat turvapaikanhakijoita bussiin ihan tarkoituksella, ja sitten niitä ohjattiin tänne Suomeen. Suomen olisi Huhtasaaren mukaan pitänyt sanoa, että nyt Ruotsi rikkoo yhteisiä sopimuksia, ja Suomi olisi käännyttänyt hakijat ruotsalaisten rekisteröitäväksi.

– Ja sitten Ruotsi olisi itse voinut ottaa kantaa että myös ne aikaisemmat turvalliset maat olisivat voineet ne rekisteröidä, Huhtasaari jatkoi.

– Ja mitä tulee tähän nykytilanteeseen, niin Suomeen tulee tällä hetkellä paljon enemmn turvapaikanhakijoita kuin esimerkiksi Tanskaan, Ruotsiin ja Norjaan, koska meillä on Pohjoismaiden löysin turvapaikkapolitiikka.

Päivärinta hiillosti Huhtasaarta siitä, miten turvapaikanhakijoiden käännyttäminen Ruotsiin olisi käytännössä rajaviranomaisilta onnistunut.

Huhtasaaren mukaan länsirajalla olisi pitänyt ottaa rajatarkistukset uudelleen käyttöön ja hakijoille ilmoittaa, että teidän pitää hakea Ruotsista turvapaikkaa.

– Tai sitten niistä aikaisemmista turvallisista maista, koska minä olisin pitänyt niistä säännöistä kiinni. EU:n pitää noudattaa omia sääntöjään, ja jäsenvaltioiden pitää noudattaa omia sääntöjään.

Turvapaikkajärjestelmä meni rikki

Huhtasaaren mukaan turvapaikkajärjestelmä on romuttunut, kun osapuolet eivät noudata yhteisesti sovittuja sääntöjä.

Huhtasaari korosti myös sitä, että turvapaikkajärjestelmä luotiin aikoinaan poliittisten vainojen kohteille. Nyt suuri osa turvapaikanhakijoista tavoittelee parempaa elintasoa.

Myös Paavo Väyrynen oli rajatarkistuksien palauttamisen ja turvapaikanhakijoiden rajalta käännyttämisen kannalla. Hän ehdotti niitä jo vuonna 2015 muun muassa sähköpostikeskustelussa presidentti Niinistön kanssa.

Iltalehden toimittaja Juha Ristamäki tulkitsi, että käännyttäminen tarkoittaisi turvapaikanhakijoiden kuljettamista Tukholmaan asti.

Niinistön mielestä pakolaisleiri Ruotsissa olisi näyttänyt pahalta

Niinistö jatkoi omalta osaltaan näitä kummallisia tulkintoja.

– Tämähän olisi johtanut sitten siihen, että ihmiset olisivat sitten jääneet siihen rajalle, ja se olisi kyllä näyttänyt aika lailla pahalta. En usko että Ruotsi olisi heitä noin vain ottanut takaisin. Ihmisiä jotka ilmoittavat että he ovat menossa Suomeen.

Vielä kummallisempiin sfääreihin tulkinnoissa nousi Sdp:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen.

– Jos heidät olisi rajalla käännytetty, sinne pakkaseen olisivat jääneet, ja siellä olisi leirit pystyssä.

Haatainen maalailee rajanylityspaikalta sellaista mielikuvaa, joka ehkä olisi todellisuutta Raja-Joosepissa tai Sallassa tammikuussa. Tornionjokilaaksossa ei kuitenkaan ollut pakolaiskriisin alkaessa syyskuussa 2015 pakkasta.

Rajalta olisi ollut Haaparannan poliisiasemalle ruotsalaisten viranomaisten luokse alle viiden minuutin kävelymatka.

Suomen Uutiset