Vain Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari piti esillä Suomen asevoimien suorituskyvyn merkitystä MTV:n presidentinvaalikeskustelussa. Huhtasaari piti Krimin liittämistä Venäjään vääryytenä, mutta ei uskonut Venäjän koskaan luopuvan Krimistä.

Väestöpohjaltaan suuri Saksa kykenee saamaan liikekannallepanossa aseisiin 235 000 miestä, kun pieni Suomi pystyy muodostamaan 280 000 miehen armeijan, Huhtasaari muistutti.

– Meillä on hyvät asevoimat, Huhtasaari sanoi.

Presidenttiehdokkaista vain Rkp:n Nils Torvalds kannattaa Nato-jäsenyyttä. Muut ehdokkaat Huhtasaarta ja Väyrystä lukuunottamatta pitävät Euroopan unionia ja Suomen EU-jäsenyyttä Suomen turvallisuutta lisäävänä asiana, vaikka EU ei anna jäsenilleen sotilaallisia turvatakuita.

Huhtasaaren mielestä ulkopuolistakin apua on helpompi vastaanottaa, jos oma puolustus on suorituskykyinen.

– Iso-Britannia on tehnyt niin kuin Nato on pyytänyt, he ovat todella paljon panostaneet omiin asevoimiinsa, joten sellaista maata on myös helpompi tulla auttamaan.

Huhtasaari viittasi myös Suomen puolustusyhteistyösopimukseen Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen kanssa ja kumppanuuteen Naton kanssa.

– Sadan prosentin turvatakuita ei ole missään, mutta hyvin tärkeää on pitää hyvää huolta meidän omasta kansallisesta puolustuksesta, Huhtasaari sanoi.

Vielä kymmenen vuotta sitten asevelvollisuus näytti vanhanaikaiselta konseptilta, josta monet Euroopan maat luopuivat. Nyt on toisin.

– Olemme hyvin moderni maa. Muut Euroopan maat katselevat hyvin kateellisina Suomen asevelvollisuutta, koska se myös kasvattaa maanpuolustustahtoa. Se on hyvin tärkeää maallemme, Huhtasaari kommentoi.

Venäjä tuskin luopuu Krimistä

Huhtasaari ei katso hyvällä Venäjän kehitystä, vaikka usein korostaakin, että myös Putinin kanssa pitää tulla toimeen.

– Venäjä on vahvistumassa. Kyllä meidän täytyy myös pystyä puhumaan niistä asioista avoimesti.

Krimin liittämistä Venäjään ei Huhtasaaren mielestä pidä hyväksyä.

– Meidän ei koskaan tule hyväksyä sitä tapaa, millä tavalla Venäjä Krimin otti, Huhtasaari sanoi.

Pragmaatikkona Huhtasaari ei kuitenkaan usko, että Venäjä tulee koskaan strategisesti tärkeästä Krimin alueesta luopumaan, vaikka pakotteita sitä vastaan jatkettaisiin loputtomiin.

– Meidän tulisi tunnustaa tosiasiat ja keskittyä ratkaisemaan Itä-Ukrainan tilanne.

Suomen Uutiset