
MATTI MATIKAINEN
Leena Meri Ruotsin vaaleista: Poliittinen koulukiusaaminen ei voi jatkua loputtomasti
Korkea äänestysprosentti ja vanhan median valtaisa ruotsidemokraattien vastainen mustamaalaus ratkaisivat Ruotsin vaalit. Hiljentäminen, poissulkeminen ja hyssyttely ovat nyt perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meren mukaan kuitenkin ohitse ja haittamaahanmuutostakin voidaan keskustella.
Meren mielestä ruotsidemokraattien vaalivoitto osoitti myös sen, että poliittinen koulukiusaaminen ei voi jatkua loputtomasti.
Ylen Ykkösaamussa Ruotsin vaalitulosta olivat kommentoimassa kansanedustajat Leena Meri, Sanna Marin (sd.) ja Juhana Vartiainen (kok.). Ruotsin median käyttäytymismalli näyttäisi toimivan myös lahden tällä puolen, sillä Meri pääsi lähetyksessä ääneen vain kolmesti, ensimmäisen kerran seitsemän minuuttia ohjelman alkamisen jälkeen.
Miljoona äänestäjää halusi muutosta
Mereltä kysyttiin polveilevasti kommenttia ruotsidemokraattien vaalitulokseen ja samaan hengenvetoon yllättäen myös sitä, miten hän näkee sen, ettei perussuomalaisten kanssa haluta vaan tehdä yhteistyötä täällä Suomessa.
– Minusta on hyvin mielenkiintoista lähteä siitä ajatuksesta, että ruotsidemokraatit, joka saa lähes 18 prosentin kannatuksen tekee kiusaamispolitiikkaa. Siellä on kuitenkin yli miljoona ihmistä, äänestäjää takana. Silloinhan todetaan, että kansalaiset kiusaavat hallitusta tai muita puolueita, jotka tekevät väärää politiikkaa ja josta kansalaiset ovat toista mieltä.
– Tämä on asetelma, jossa yritetään hiljentämällä, poissulkemalla, blokkaamalla ja maton alle lakaisemalla sitä, että ongelmia ei ole ja ne kuolevat pois itsestään. Minä ainakin olen tullut vaikuttamaan suomalaiseen politiikkaan ja tuomaan meidän näkemyksiä tänne. Totta kai se voi tuntua kiusalliselta, että on alettu puhumaan eri lailla asioista.
Maahanmuuton haitoista voidaan keskustella
Meri näkee, että ruotsidemokraattien vaalivoiton takana on se, että puolue avasi padot ja nyt voidaan julkisesti keskustella ennen kielletystä maahanmuuton ja pakolaisuuden aiheuttamista ongelmista.
– Ruotsissa ei ole suostuttu puhumaan aikaisemmin haitallisen maahanmuuton ongelmista, vaan ne on haluttu vaientaa ja jos tämä jatkuu tällaisenaan, niin ruotsidemokraatit jatkavat nousuaan. Vähän olisin veikkaamassa sitä, että oikeistoblokki lähtee neuvottelemaan siitä, että vaikka ruotsidemokraatit eivät hallitukseen tulisikaan, niin he tukisivat hallitusta esimerkiksi talouspolitiikassa, jos heidän maahanmuuttopoliittinen ohjelmansa toteutettaisiin.
Ykkösaamun lopuksi kansanedustajilta tiedusteltiin Suomen kannalta tärkeätä kysymystä siitä, onko Ruotsin Nato-linja nyt mahdollisesti muuttumassa eli aikooko Ruotsi hakea sotilasliiton jäsenyyttä.
– Onhan se Suomen kannalta selkeämpi tilanne nyt, kun Ruotsi ottaa kannan, ettei Nato-jäsenyyttä lähetä hakemaan. Kyllähän sieltä sellaisia signaaleja on tullut, että ainakaan tällä hallituskaudella äkkinäisiä ratkaisuja ei tehdä, Meri sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho Ylellä: Suomessa ja Ruotsissa on melko samanlaiset yhteiskunnat ja maahanmuuton ongelmat

Ajatushautomo Gatestone Institute: Ruotsin vaaleissa roppakaupalla epämääräisyyksiä – ruotsidemokraattien tappioksi
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää