Korkea äänestysprosentti ja vanhan median valtaisa ruotsidemokraattien vastainen mustamaalaus ratkaisivat Ruotsin vaalit. Hiljentäminen, poissulkeminen ja hyssyttely ovat nyt perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meren mukaan kuitenkin ohitse ja haittamaahanmuutostakin voidaan keskustella.

Meren mielestä ruotsidemokraattien vaalivoitto osoitti myös sen, että poliittinen koulukiusaaminen ei voi jatkua loputtomasti.

Ylen Ykkösaamussa Ruotsin vaalitulosta olivat kommentoimassa kansanedustajat Leena Meri, Sanna Marin (sd.) ja Juhana Vartiainen (kok.). Ruotsin median käyttäytymismalli näyttäisi toimivan myös lahden tällä puolen, sillä Meri pääsi lähetyksessä ääneen vain kolmesti, ensimmäisen kerran seitsemän minuuttia ohjelman alkamisen jälkeen.

Miljoona äänestäjää halusi muutosta

Mereltä kysyttiin polveilevasti kommenttia ruotsidemokraattien vaalitulokseen ja samaan hengenvetoon yllättäen myös sitä, miten hän näkee sen, ettei perussuomalaisten kanssa haluta vaan tehdä yhteistyötä täällä Suomessa.

– Minusta on hyvin mielenkiintoista lähteä siitä ajatuksesta, että ruotsidemokraatit, joka saa lähes 18 prosentin kannatuksen tekee kiusaamispolitiikkaa. Siellä on kuitenkin yli miljoona ihmistä, äänestäjää takana. Silloinhan todetaan, että kansalaiset kiusaavat hallitusta tai muita puolueita, jotka tekevät väärää politiikkaa ja josta kansalaiset ovat toista mieltä.

– Tämä on asetelma, jossa yritetään hiljentämällä, poissulkemalla, blokkaamalla ja maton alle lakaisemalla sitä, että ongelmia ei ole ja ne kuolevat pois itsestään. Minä ainakin olen tullut vaikuttamaan suomalaiseen politiikkaan ja tuomaan meidän näkemyksiä tänne. Totta kai se voi tuntua kiusalliselta, että on alettu puhumaan eri lailla asioista.

Maahanmuuton haitoista voidaan keskustella

Meri näkee, että ruotsidemokraattien vaalivoiton takana on se, että puolue avasi padot ja nyt voidaan julkisesti keskustella ennen kielletystä maahanmuuton ja pakolaisuuden aiheuttamista ongelmista.

– Ruotsissa ei ole suostuttu puhumaan aikaisemmin haitallisen maahanmuuton ongelmista, vaan ne on haluttu vaientaa ja jos tämä jatkuu tällaisenaan, niin ruotsidemokraatit jatkavat nousuaan. Vähän olisin veikkaamassa sitä, että oikeistoblokki lähtee neuvottelemaan siitä, että vaikka ruotsidemokraatit eivät hallitukseen tulisikaan, niin he tukisivat hallitusta esimerkiksi talouspolitiikassa, jos heidän maahanmuuttopoliittinen ohjelmansa toteutettaisiin.

Ykkösaamun lopuksi kansanedustajilta tiedusteltiin Suomen kannalta tärkeätä kysymystä siitä, onko Ruotsin Nato-linja nyt mahdollisesti muuttumassa eli aikooko Ruotsi hakea sotilasliiton jäsenyyttä.

– Onhan se Suomen kannalta selkeämpi tilanne nyt, kun Ruotsi ottaa kannan, ettei Nato-jäsenyyttä lähetä hakemaan. Kyllähän sieltä sellaisia signaaleja on tullut, että ainakaan tällä hallituskaudella äkkinäisiä ratkaisuja ei tehdä, Meri sanoo.

SUOMEN UUTISET