Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi Ylen aamu-tv:ssa, ettei usko vaalivoiton saaneilla ruotsidemokraateilla olevan halua mennä hallitukseen. – Se ei ole Ruotsin järjestelmässä välttämätöntä, koska ruotsidemokraatit voivat vastineeksi tuestaan saada itselleen tärkeitä asioita läpi hallituksessa.

Ruotsin valtiopäivävaalien tulos alkaa olla selvillä. Kärkikolmikossa sosialidemokraattien kannatus oli 28,4 prosenttia, kokoomuksen 19,8 prosenttia sekä vaalien voittajan ruotsidemokraattien 17,6 prosenttia.

Ruotsidemokraatteja voidaan pitää vaalien voittajana, sillä neljä vuotta aiemmin puolue sai 12,9 prosenttia äänistä. Nyt ruotsidemokraatit ovat saamassa saavat valtiopäiville jopa 13 paikkaa lisää.

Vaikka ruotsidemokraatit eivät saavuttaneet aivan hurjimpien ennusteiden mukaista tulosta, puolue teki silti huikean nousun edellisiin vaaleihin nähden.

Hallitus tarvitsee ruotsidemokraattien tukea

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli itse eilen illalla paikan päällä ruotsidemokraattien vaalivalvojaisissa Tukholmassa. Halla-aho arvioi muutamia tunteja sitten Ylen aamu-tv:ssa, että ruotsidemokraatit on nousemassa vaa’ankieliasemaan oikeisto- ja vasemmistoblokkien välille.

– Kumpikaan blokki ei tule saamaan enemmistöhallitusta eikä siten voi saada budjettiaan läpi, joten hallitus tarvitsee ruotsidemokraattien tukea. Tämä antaa ruotsidemokraateille vipuvartta konkreettisissa politiikan kysymyksissä.

Halla-aho ei usko, että ruotsidemokraateilla välttämättä edes on halua mennä hallitukseen.

-Se ei ole Ruotsin järjestelmässä välttämätöntä, koska vaikuttaa voi myös hallituksen ulkopuolella. Jos ruotsidemokraatit tukee hallitusta, vastineeksi tuestaan ruotsidemokraatit voi saada itselleen tärkeitä asioita läpi hallituksessa.

Perussuomalaisilla ja ruotsidemokraateilla paljon samoja näkemyksiä

Perussuomalaiset ja ruotsidemokraatit tekevät nykyisin yhteistyötä monella tavalla. Puolueet ovat esimerkiksi samassa ECR-ryhmässä Euroopan parlamentissa. Halla-ahon mukaan puolueilla on ongelmattomat suhteet.

– Yhteistyötä on myös Euroopan neuvostossa. Meillä on paljon samoja näkemyksiä, siitä millainen kansallisvaltion rooli pitäisi olla suhteessa Euroopan unioniin. Suomessa ja Ruotsissa on melko samanlaiset yhteiskunnat, ja myös samanlaiset maahanmuuton ongelmat, joskin ongelmien mittasuhteet ovat erilaisia, Halla-aho kertoi Ylen puhelinhaastattelussa.

Ruotsin vihreät vältti täpärästi putoamisen valtiopäiviltä

Halla-aho arvioi, että ruotsidemokraattien voitto tiukentaa väistämättä tulevaisuudessa Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaa.

– Ruotsidemokraattien voitto johtui siitä, että maahanmuutto on Ruotsissa räjähtänyt käsiin ja maahanmuuton ongelmat vaikuttavat ihmisten äänestyskäyttäytymiseen. Monet siis äänestivät sitä puoluetta, joka tarjoaa vaihtoehdon nykymenolle.

Jos ruotsidemokraatit oli vaalien voittaja, niin selkeä häviäjä oli ympäristöpuolue eli Ruotsin vihreät. Vihreiden kannatus laski 2,4 prosenttia päätyen lopulta 4,4 prosenttiin. Tuloksella vihreät vältti vain täpärästi putoamisen valtiopäiviltä.

Ruotsin vaaleissa on 4 prosentin äänikynnys, joten alle sen kannatuksen jääneet puolueet eivät saa ainuttakaan paikkaa valtiopäiville. Uusimpien gallupien mukaan vihreiden kannatus on laskusuunnassa myös Suomessa.

Myös sosiaalidemokraatit ja kokoomus kuuluivat vaalien häviäjiin menettäessään kannatustaan useita prosentteja.

SUOMEN UUTISET