

MATTI MATIKAINEN
Halla-aho Ylellä: Suomessa ja Ruotsissa on melko samanlaiset yhteiskunnat ja maahanmuuton ongelmat
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi Ylen aamu-tv:ssa, ettei usko vaalivoiton saaneilla ruotsidemokraateilla olevan halua mennä hallitukseen. – Se ei ole Ruotsin järjestelmässä välttämätöntä, koska ruotsidemokraatit voivat vastineeksi tuestaan saada itselleen tärkeitä asioita läpi hallituksessa.
Ruotsin valtiopäivävaalien tulos alkaa olla selvillä. Kärkikolmikossa sosialidemokraattien kannatus oli 28,4 prosenttia, kokoomuksen 19,8 prosenttia sekä vaalien voittajan ruotsidemokraattien 17,6 prosenttia.
Ruotsidemokraatteja voidaan pitää vaalien voittajana, sillä neljä vuotta aiemmin puolue sai 12,9 prosenttia äänistä. Nyt ruotsidemokraatit ovat saamassa saavat valtiopäiville jopa 13 paikkaa lisää.
Vaikka ruotsidemokraatit eivät saavuttaneet aivan hurjimpien ennusteiden mukaista tulosta, puolue teki silti huikean nousun edellisiin vaaleihin nähden.
Hallitus tarvitsee ruotsidemokraattien tukea
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli itse eilen illalla paikan päällä ruotsidemokraattien vaalivalvojaisissa Tukholmassa. Halla-aho arvioi muutamia tunteja sitten Ylen aamu-tv:ssa, että ruotsidemokraatit on nousemassa vaa’ankieliasemaan oikeisto- ja vasemmistoblokkien välille.
– Kumpikaan blokki ei tule saamaan enemmistöhallitusta eikä siten voi saada budjettiaan läpi, joten hallitus tarvitsee ruotsidemokraattien tukea. Tämä antaa ruotsidemokraateille vipuvartta konkreettisissa politiikan kysymyksissä.
Halla-aho ei usko, että ruotsidemokraateilla välttämättä edes on halua mennä hallitukseen.
-Se ei ole Ruotsin järjestelmässä välttämätöntä, koska vaikuttaa voi myös hallituksen ulkopuolella. Jos ruotsidemokraatit tukee hallitusta, vastineeksi tuestaan ruotsidemokraatit voi saada itselleen tärkeitä asioita läpi hallituksessa.
Perussuomalaisilla ja ruotsidemokraateilla paljon samoja näkemyksiä
Perussuomalaiset ja ruotsidemokraatit tekevät nykyisin yhteistyötä monella tavalla. Puolueet ovat esimerkiksi samassa ECR-ryhmässä Euroopan parlamentissa. Halla-ahon mukaan puolueilla on ongelmattomat suhteet.
– Yhteistyötä on myös Euroopan neuvostossa. Meillä on paljon samoja näkemyksiä, siitä millainen kansallisvaltion rooli pitäisi olla suhteessa Euroopan unioniin. Suomessa ja Ruotsissa on melko samanlaiset yhteiskunnat, ja myös samanlaiset maahanmuuton ongelmat, joskin ongelmien mittasuhteet ovat erilaisia, Halla-aho kertoi Ylen puhelinhaastattelussa.
Ruotsin vihreät vältti täpärästi putoamisen valtiopäiviltä
Halla-aho arvioi, että ruotsidemokraattien voitto tiukentaa väistämättä tulevaisuudessa Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaa.
– Ruotsidemokraattien voitto johtui siitä, että maahanmuutto on Ruotsissa räjähtänyt käsiin ja maahanmuuton ongelmat vaikuttavat ihmisten äänestyskäyttäytymiseen. Monet siis äänestivät sitä puoluetta, joka tarjoaa vaihtoehdon nykymenolle.
Jos ruotsidemokraatit oli vaalien voittaja, niin selkeä häviäjä oli ympäristöpuolue eli Ruotsin vihreät. Vihreiden kannatus laski 2,4 prosenttia päätyen lopulta 4,4 prosenttiin. Tuloksella vihreät vältti vain täpärästi putoamisen valtiopäiviltä.
Ruotsin vaaleissa on 4 prosentin äänikynnys, joten alle sen kannatuksen jääneet puolueet eivät saa ainuttakaan paikkaa valtiopäiville. Uusimpien gallupien mukaan vihreiden kannatus on laskusuunnassa myös Suomessa.
Myös sosiaalidemokraatit ja kokoomus kuuluivat vaalien häviäjiin menettäessään kannatustaan useita prosentteja.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sosiaalidemokraatit Ruotsin valtiopäivävaalit Ruotsidemokraatit kannatus vihreät perussuomalaiset Jussi Halla-aho Kokoomus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Raatikainen: Ihmiset Ruotsissa ovat viimein alkaneet herätä haittamaahanmuuton vaikutuksiin

Huhtasaari: Perussuomalaiset rakentaa ruotsidemokraattien kanssa isänmaallista Europpaa

Leena Meri Ruotsin vaaleista: Poliittinen koulukiusaaminen ei voi jatkua loputtomasti
Viikon suosituimmat

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.

Joko ylikorostunut tulonjakopolitiikka tuhosi järkevän taloudenpidon Suomessa? – ”Ne, jotka kiivaimmin vaativat verotuksen kiristämistä, ovat niitä, jotka eivät itse maksa veroja”
Ylikorostunut tulojako ensin -ajattelu on osin jo tuhonnut poliittisen debatin Suomessa, ja samalla se estää monia sinällään järkeviä talouspoliittisia toimia, emeritusprofessori Matti Virén kirjoittaa ajatuspaja Suomen Perustan uudessa julkaisussa.

Ammattikoulussa Onlyfans-kuvauksia – Antikainen: Perussuomalaiset vaatii loppua pervoilulle oppilaitoksissa
Tänään on uutisoitu, että Keski-Uudenmaan koulutusyhtymä Keudan tiloissa on kuvattu aikuisviihdettä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen muistuttaa, että juuri tällaiseen kehitykseen puolue on pyrkinyt kiinnittämään huomiota ja vaatinut toimia sen kitkemiseksi.