Vaikka vaalivoiton saavuttaneet ruotsidemokraatit eivät osallistuisikaan seuraavaan hallitukseen, Ruotsin porvari- ja vasemmistoblokki joutuisivat silti jatkossa tekemään yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.

– Ruotsidemokraatit voivat tällaisessa tilanteessa antaa luottamuksen hallitukselle ja vastineeksi he saavat itselleen tärkeitä asioita hallitusohjelmaan. Tästä asetelmasta ruotsidemokraateilla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa politiikkaan, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo.

Äänestäjille tärkeistä kysymyksistä pidettävä kiinni

Ruotsin Yleisradioyhtiön SVT:n ja Ruotsin TV4:n tuoreiden kyselyiden mukaan ruotsidemokraatit on saamassa Ruotsin valtiopäivävaaleissa hienon vaalivoiton, jonka seurauksena ruotsidemokraatit on nousemassa Ruotsin kolmen suurimman puolueen joukkoon.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho seuraa parhaillaan ääntenlaskentaa Tukholmassa ruotsidemokraattien vaalivalvojaisissa. Halla-ahon mukaan ruotsidemokraateille avautuu vaalivoittonsa myötä loistava tilaisuus vaikuttaa päivän politiikkaan jopa riippumatta siitä, onko puolue mukana seuraavassa hallituksessa vai ei.

– Hallitukseen meneminen sinänsä ei välttämättä merkitse loppua populistiselle puolueelle. Itävalta ja Norja ovat hyviä esimerkkejä siitä, että meidän (perussuomalaisten) kaltainen puolue voi säilyttää kannatuksensa jos se pitää kiinni äänestäjille tärkeistä kysymyksistä. Jos taas ei, kannatus romahtaa ja samalla katoaa vipuvarsi vaikuttaa hallituksessa.

Hallituksen tehtävä yhteistyötä

Ruotsissa tilanne on hieman erilainen. Halla-ahon mukaan ei ole välttämätöntä päästä hallitukseen, vaan riittää, jos tekee yhteistyötä sen kanssa.

– Ruotsissa porvari- ja vasemmistoblokki joutuvat tällaisessa tilanteessa tekemään työtä oppositiossa olevien ruotsidemokraattien kanssa. Ruotsidemokraatit voivat antaa luottamuksen hallitukselle ja vastineeksi he saavat itselleen tärkeitä asioita hallitusohjelmaan. Tästä asetelmasta ruotsidemokraateilla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa politiikkaan tulevalla kaudella, Halla-aho painottaa.

Ruotsi helisemässä spontaanien turvapaikanhakijoiden kanssa

Halla-aho listaa tärkeimpiä maahanmuuttoon liittyviä toimenpiteitä, joita Ruotsissa pitäisi tehdä seuraavilla valtiopäivillä.

– Tärkeintä Ruotsissa olisi lopettaa humanitaarinen maahanmuutto kokonaan, tähän on vielä suurempia syitä kuin Suomessa. Ruotsissa on jo nyt suuri pakolaiskiintiö, ja maa on spontaanien turvapaikanhakijoiden suosikkikohde. Määrät ovat kuitenkin kestämättömiä ja humanitaaristen maahanmuuttajien integrointi työmarkkinoille on ollut onnetonta. Tämä ei toimi, joten nykyinen kehitys on lopetettava.

– Paljon puhutaan maahanmuuttajien integroinnista. Se on toki tärkeää, mutta kotouttamismasiinan ylikuormitus uusilla ihmisillä olisi lopetettava aivan ensimmäisenä, Halla-aho sanoo.

Ruotsidemokraattien äänestäminen hyväksyttävämpää kuin aiemmin

Ruotsidemokraattien äänestämisestä on vähitellen tullut Ruotsissa hyväksyttävämpää kuin aikaisemmin.

– Suomeen verrattuna olosuhteet Ruotsissa ovat hieman toisenlaiset. Ruotsiin on tullut vuosikymmenten aikana hysteerinen ilmapiiri. Varovainenkin maahanmuuttopuhe on täällä ollut tabu ja maahanmuuttoon on voinut suhtautua vain kahdella tavalla: vain joko vaatimalla rajoja auki tai sitten olemalla päinvastaista mieltä, jolloin olet joko rasisti tai natsi. Tämä asetelma on muuttunut.

Kaiken aikaa ruotsalaiset ovat kuitenkin samalla olleet sitä mieltä että maahan on tullut liikaa maahanmuuttoa.

– Asenneilmapiiri on vain vaikuttanut siihen, että ihmiset ovat äänestäneet vanhoja puolueita toivoen ne että korjaavat tilanteen.

On Suomen etu, jos Ruotsi alkaa valvoa omia rajojaan paremmin

Jos ja kun jatkossa Ruotsin maahanmuuttopolitiikka tiukkenee, Halla-aho näkee, että se helpottaa samalla myös Suomea.

– Suomelle on hyväksi, jos Ruotsi alkaa valvoa omia rajojaan paremmin. Uhkana on silti edelleen se, että kielteisen päätöksen saaneet henkilöt jatkavatkin matkaa Suomeen, jossa on löysemmät käytännöt.

Tiukka ei turvapaikkaturisteille

Perussuomalaiset lanseerasivat äskettäin uuden iskulauseen ”Jotain rajaa”. Halla-aho kertaa lyhyesti perussuomalaisten maahanmuuttopoliittisia linjauksia.

– Perussuomalaiset kyseenalaistavat, onko humanitaarisessa maahanmuutossa mitään järkeä. Tosiasiassa se on yhteiskunnalle vahingollista, eikä ratkaise pakolaisongelmia. Me vaadimme resurssien käyttämistä pakolaisleireillä, mutta vastineeksi vaadimme humanitaarisen maahanmuuton lopettamista kokonaan.

– Spontaaneille turvapaikanhakijoille on todettava, että he ovat saapuneet turvallisista maista, eli he ovat turvapaikkashoppailijoita, Halla-aho sanoo.

SUOMEN UUTISET