Perussuomalaisten 1.varapuheenjohtaja, kansanedustaja Laura Huhtasaari näkee ruotsidemokraattien vaalivoiton taustalla samoja asioita, jotka puhuttavat myös Suomessa.

– Kansa kaipaa turvallisuutta ja odottaa saavansa kansankodilta tarvittaessa apua ja huolenpitoa.

Huhtasaari seurasi Ruotsin vaali-iltaa ruotsidemokraattien vaalivalvojaisissa Tukholmassa.

Äänestäjien luottamus palautettava

Huhtasaari arvelee, että ruotsidemokraattien vaalivoitto heijastuu myös Suomeen ja osaltaan tukee perussuomalaista politiikkaa.

– Kuten ruotsidemokraatit, myös me olemme isänmaallinen ja kansallismielinen puolue. Ruotsidemokraatit osoittivat tänä iltana, että kehitys tulee väistämättä myös Suomeen. Me emme voi olla viimeinen impivaara Euroopassa, joka ei ajattele omaa kansaa ensin.

Perussuomalaisten osalta Huhtasaari nostaa samalla esille luottamuksen palauttamisen äänestäjille.

– Meidän on saatava luottamus takaisin. Perussuomalaiset olisi nyt Suomen isoin puolue, jos loikkarit eivät olisi pettäneet äänestäjiä. Perussuomalaisten arvopohja kuitenkin pysyy.

PS kehittää yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa

Ruotsidemokraatit toimivat nykyisin Euroopan parlamentin ECR-ryhmässä yhdessä perussuomalaisten ja Tanskan kansanpuolueen kanssa. Huhtasaari kertoi keskustelleensa Tukholmassa ruotsidemokraattien poliitikkojen kanssa myös tulevaisuudesta.

– Olemme käyneet hyviä keskusteluja ja olen samalla tutustunut uusiin ihmisiin. Esillä on ollut yhteistyön kehittäminen entisestään ruotsidemokraattien kanssa.

– Europarlamentaarikko Kristina Winbergin kanssa puhuimme strategisista liikkeistä. Me aiomme yhdessä tehdä Euroopasta isänmaallisen Euroopan. Perussuomalaisille ja ruotsidemokraateille kansallismielisyys tarkoittaa sitä, että itsenäiset valtiot tekevät keskenään yhteistyötä, jolloin se ei ole EU:n sanelemaa.

Turvallisuus keskeistä Suomessakin

Huhtasaari näkee ruotsidemokraattien vaalivoiton taustalla samoja asioita, jotka puhuttavat myös Suomessa.

– Turvallisuus on Suomessa keskeinen kysymys, lähes ykkösasia, kuten se on Ruotsissakin. Turvallisuus pitää sisällään myös sen, että kansalaiset haluavat, että priorisoimme heihinkin. Haluamme, että voimme luottaa siihen, että saamme tarvittaessa apua ja huolenpitoa omasta kansankodista silloin kun emme itse siihen kykene.

– Sananvapaus on myös tärkeää. Me haluamme itsenäisyyttä ja vapautta, emme sitä, että joku kertoo meille, mitä meidän pitää ajatella, Huhtasaari painottaa.

Kansallismielisiä poliitikkoja uhkaillaan myös Ruotsissa

Ruotsin vaalikampanjan aikana nähtiin myös valitettavaa pelottelua ja uhkailua. Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkessoniin ja hänen poikaansa kohdistui jopa tappouhkauksia.

Myös Huhtasaari on saanut uhkailuista osansa: hänen kotitalonsa ikkunat rikottiin viime talvena presidentinvaalikampanjan ollessa käynnissä.

– Tähän on valitettavasti tultu. Itse olen myös saanut vakavia uhkausviestejä. Ruotsissa tämä kehitys näyttää olevan jo pidemmällä, täällä on jopa poltettu vaalitelttoja. Mielestäni tämä on järkyttävää, eikä tällainen toiminta kuulu länsimaiseen demokratiaan eikä pohjoismaihin, Huhtasaari sanoo.

SUOMEN UUTISET