Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen kaivosyhtiöiden ympäristövastuista.

Kanadalainen kaivosyhtiö Belvedere Mining joutui konkurssiin Nivalassa joulukuussa 2015 ja jätti jälkeensä saasteet ja miljoonien laskun veronmaksajille, kirjoittaa Suomen Kuvalehti (19.5.2017). Veronmaksajien rahaa joudutaan käyttämään yli viisi miljoonaa euroa Hituran kaivoksen sulkemiseen ja ympäristövahinkojen estämiseen.

– Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka sanoi tuossa Suomen Kuvalehden artikkelissa, että kanadalaisen Belvedere Miningin konkurssipesä on varaton, ja että Belvedere Mining pesi kätensä ja lähti, Meri toteaa.

Vastuurahaston varoja ei voi käyttää konkurssitapauksissa

Kansliapäällikkö Pokan mukaan se, että veronmaksajat eivät joutuisi kaivosyhtiön ongelmien maksumiehiksi vaatisi muutoksia muun muassa niin kutsuttuun vastuujärjestelmään.

– Vastuujärjestelmässä eri teollisuuden alat keräävät varoja rahastoon, jolla paikataan ympäristöongelmia. Rahaston varoja ei voi kuitenkaan käyttää konkurssitapauksiin. Ainoa keino tällöin on rahoittaa ympäristövahinkojen torjunta veronmaksajien rahoilla, Meri huomauttaa.

Miksi huonoa vastuujärjestelmää ei muuteta?

Jos ongelmana on osin toimimaton vastuujärjestelmä, miksi sitä ei muuteta?

– Mielestäni vastuujärjestelmää pitää pikaisesti muuttaa niin, että se huomio myös konkurssitapaukset, toteaa Meri.

Meri kysyikin hallitukselta, mihin toimiin se aikoo ryhtyä, jotta yllä mainittua vastuujärjestelmää muutetaan niin, että sitä voidaan käyttää myös konkurssitapauksissa ja että vastuujärjestelmään kerätyt varat myös riittävät mahdollisesti aiheutuviin ympäristöongelmiin.

SUOMEN UUTISET