Helsingin Sanomien NYT-liitteessä Pekka Torvinen kirjoittaa Tähtien Sota-elokuvasarjan tuoreimmasta osasta.

Torvinen kertoo elokuvan korostavan, kuinka kiperimmissäkin tilanteissa on toivoa:

”Donald Trumpin aikakaudella elokuvaa on vaikea tulkita muuten kuin kommentaarina häntä ja hänen taustavoimiaan vastaan. Toivo ei kuole, vaikka tilanne näyttäisi pahalta. Valkoinen ylivalta on mahdollista kukistaa. Elokuvassa on yksi taistelukohtaus, joka tuntuu jätetyn mukaan vain siksi, että tämä tulkinta saataisiin jokaisen tajuntaan.”

Wikipedia kertoo, että The Last Jedi-elokuvan tekemisestä ilmoitettiin julkisuuteen ensimmäisen kerran lokakuussa 2012. Ensimmäisiä otoksia alettiin kuvata syyskuussa 2015, ja varsinaiset kuvaukset käynnistyivät helmikuussa 2016. Elokuvat tavataan myös yleensä käsikirjoittaa ennen kuvauksien käynnistämistä

Wikipedia kertoo myös, että Donald Trump ilmoitti lähtevänsä presidenttikisaan kesäkuussa 2015. Toukokuussa 2016 Trump nimitettiin republikaanipuolueen ehdokkaaksi ja itse vaalit olivat marraskuussa 2016.

On ilmiselvää, että elokuvan käsikirjoitus ja storyboard olivat lukkoonlyötyjä siinä vaiheessa, kun kuvaukset aloitettiin – eli kauan ennen Trumpin astumista politiikkaan.

Myös GQ, The Daily Mail, ABC ja Vanity Fair halusivat välttämättä kertoa, kuinka elokuva, jonka runko oli kasassa ennen Trumpia, kertoo muka Trumpista.

Suomen Uutiset antaa NYT-liitteen toimitukselle Tähtien Sota-arvostelusta kolme tinapaperisheriffitähteä ja miettii, miksi kutsua tahoja, jotka näkevät kaiken takana Trump-kytköksiä.

JUHANI HUOPAINEN