Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) esitti eilen kahden vuoden jatkoaikaa haja-asutusalueiden jätevesiasetukselle.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on tuominnut lykkäyksen hallituksen silmänkääntötempuksi ja esittää, että koko asetus olisi kumottava. Eduskuntaryhmien puheenjohtajat Jari Lindström, Jouni Backman (sd.) ja Kimmo Tiilikainen (kesk.) olivat tänä aamuna Yle Aamun haastattelussa asian tiimoilta.

– Kahden vuoden jatkoaika ei ratkaise ongelmaa, vaan koko paletti pitäisi ottaa uudelleen tarkasteltavaksi. Nythän ihmisille on myyty vääränlaisia ja jopa toimimattomia laitteistoja, joista puuttuu CE-merkintä. Tiedottaminen ja oikeanlaisten laitteiden myyminen ihmisille on tässä se pointti, joka on ratkaistava, Lindström totesi.

Laitetoimittajat vastuuseen

Toinen selvitettävä asia ovat korvauskysymykset. Kuka korvaa menetykset niille ihmisille, jotka ovat turhaan näitä laitteistoja hankkineet? Perussuomalaisten kanta on, että laitteiden toimittajat ovat vastuussa ja heidän tulee myös korvata menetykset ja vahingot.

– Muistan kun tämä asia tuli esille ensimmäistä kertaa. Satuin silloin olemaan Kouvolan kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja. Monessa kokouksessa painotettiin, että tiedotukseen on panostettava, ettei ihmisiä huijattaisi. Mutta sinnehän ehti monenlaista jobbaria lähtemään kylille pelottelemaan ihmisiä, että jos ette tee tätä, niin sitten käy näin.

– Tähän olisi pitänyt pontevammin puuttua. Nyt on monelle ehtinyt vahinko tapahtua ja jälkiä yritetään korjata, Lindström selosti tilanteen taustoja.

Tarvitaan toimiva lainsäädäntö

Syntynyt tilanne on melkoinen sekasotku, eivätkä ihmiset enää tiedä, mitä pitäisi tehdä ja milloin. Kun asiaa on nyt pompoteltu vuodesta toiseen ja asetukselle haetaan jälleen uutta jatkoaikaa, moni on päättänyt olla tekemättä vielä mitään, koska uskotaan asiassa tapahtuvan vieläkin jotain uutta.

– Perussuomalaiset eivät tietenkään aja ympäristön ja pohjavesien pilaamista. On ilman muuta selvä, että tarvitaan toimivat järjestelmät ja toimiva lainsäädäntö, Lindström tähdensi.

MIKA MÄNNISTÖ