Oikeus- ja työministeri Jari Lindström peräänkuuluttaa rennompaa ilmapiiriä työvoimaviranomaisten ja työttömien välisiin kohtaamisiin. Lindströmin mukaan viranomaiset saattavat virheiden pelossa tulkita saamiaan ohjeita liian tiukasti, työttömän vahingoksi.

– Järjestelmämme lähtee aina siitä että virheitä pelätään. Niiden virheiden pelosta tulkitaan varmuuden vuoksi tiukimman mukaan, ettei kukaan pääsisi syyttämään jälkikäteen virheestä. Kuka tällöin häviää? Häviäjä on työtön, Jari Lindström muotoilee.

Hän täsmentää, ettei halua syyttää viranomaisia, mutta katsoo, että rajatapaukset pitäisi tulkita työttömän hyväksi.

Ministeri kertoo saaneensa paljon palautetta tästä aiheesta kesän aikana, ja pohtineensa ratkaisua lomaillessaan.

– Minulle tulee valtavasti palautetta siitä, että viranomaiset tottakai noudattavat lakia, mutta monesti ihmiset kokevat, että jokin juttu on ”tulkittu yli”, ja että tämä on epäoikeudenmukaista.

Ministeri ei lähtisi ratkaisemaan asiaa lainsäädäntöteitse vaan asennemuutoksella ja ohjeistuksella.

– Nyt on sitten pohdittu sitä, että kuinka voisimme ohjeistaa työvoimaviranomaisia ja Kelaa siitä, että katsottaisiin, miten asioita tulkitaan. Olen käyttänyt asiasta työnimeä ”relataan vähän”. Annetaisiin vähän enemmän tilaa. Luotetaisiin ihmisiin enemmän eikä lähdettäisi siitä oletuksesta, että ihmiset huijaisivat järjestelmää. Toki pieni osa saattaa näin toimia, mutta minä luotan suomalaisiin.

– Voitaisiinko satsata ilmapiiriin ja vähän vapaampaan olotilaan – liiallisen byrokratian purkamisen hengessä, Lindström kysyy.

– Tämä ei tapahdu hallituksen määräyksellä vaan sillä, että aletaan miettimään, miten asioita voisi tehdä vähän rennommin. Virkailijat tulkitsevat asioita soveltamisohjeiden mukaisesti. Voisimmeko asioita ohjeistaa siten, että ohjeita tulkittaisiin hieman lievemmin. Tämä toisi positiivista kierrettä yhteiskuntaan. Voitaisiinko Suomessa luottaa enemmän ihmisiin, ministeri pohtii.


Tiedotustilaisuuden videotallenne kokonaisuudessaan.

SUOMEN UUTISET