

Luottamus Etelä-Euroopan pankkeihin horjuu – Malinen: ”Espanjan, Italian ja Portugalin taseet ovat negatiivisempia kuin koskaan”
Euroopan keskuspankkijärjestelmän TARGET2-tasapainot ovat taas leviämässä viuhkan lailla, sillä eurokriisimaiden keskuspankkien keskinäiset velat ovat kasvussa. Järjestelmä pitää kirjaa siitä, minkä maan rahoituslaitokset ovat velkaa toisen euromaan rahoituslaitoksiin. Samoin se pitää kirjaa euroalueen pohjoisten keskuspankkien saamisista.
GnS Economicsin pääekonomisti Tuomas Malinen kertoo tilanteen johtuvan epävarmuudesta. Hän huomauttaa nykytilanteen eroavan aiemmasta TARGET2-epätasapainohäiriöstä siitä syystä, että nyt Etelä-Euroopan maiden taloudet sentään kasvavat. Kyse ei olekaan tällä kertaa epäluottamuksesta itse eteläisiin euromaihin, vaan niiden maiden pankkeihin. Tällä kerralla Kreikan vajeet keskuspankkijärjestelmään eivät ole niin suuria, mikä voi selittyä maassa olleista pääomakontrolleista, eli kreikkalaispankkien tilejä ei ole voitu tyhjentää vapaasti. Kreikan poikkeuksellinen tilanne ei kerro koko totuutta.
– Espanjan, Italian ja Portugalin taseet ovat negatiivisempia kuin koskaan, Malinen huomauttaa.
Riskit piilevät euron hajoamisessa
TARGET2-epätasapainojen merkitystä on yleisesti väheksytty. Numerot muuntuvat tuskallisiksi siinä tapauksessa, ettei Euroopan keskuspankkijärjestelmä kestäkään. Järjestelmä ontuisi, jos vaikka joku pitkän TARGET2-velan tehnyt euromaa jättäisi euroalueen. Esimerkiksi Italiassa euroeron kannatus on merkittävän suuri.
– TARGET2-järjestelmän epätasapainojen takeena käytetään yleisesti valtioiden velkakirjoja. Jos EKP hajoaisi, hajoaisi myös euroalue, minkä seurauksena useampi euromaa ajautuisi maksukyvyttömyyteen, Malinen kertoo.
Suomen ja Saksan keskuspankkien pitäisi tällöin kirjata TARGET2-saataviaan yksinkertaisesti tappioiksi. Jos euro ei hajoaisi kokonaan, vaan vain osa jäsenmaista eroaisi, jäisivät TARGET2-saatavat järjestelmään jäävien maiden huoleksi.
Kasvulla ulos epätasapainoista
Malisen mielestä keskeinen lääke epätasapainojen poistamiseen tulisi Etelä-Euroopan maiden talouskasvusta. Se lisäisi hänen mukaansa luottamusta eteläeurooppalaisiin pankkeihin.
Poliittinen tilanne on eteläeurooppalaisissa euromaissa kiikkerä. Portugalin sosialistihallituksen kykyä talouden trimmaukseen horjuu. Espanjassa hallituksen muodostus oli liki vuoden mittainen projekti. Katalonia hakeutuu itsenäiseksi. Italiassa järjestetään tärkeä kansanäänestys joulukuun alussa, mikä voi johtaa pääministeri Matteo Renzin eroon. Maan euroerokannatus on korkealla, eikä talous ole pitkällä aikavälillä kasvanut juuri lainkaan. Maan pankeilla on rutkasti tuottamattomia luottoja. Kreikan laitavasemmiston ja nationalistien yhteishallitus on tiukoilla jatkuvan vyönkiristyksen seurauksena.
Riittävää talouskasvua ei voida siten pitää itsestään selvänä. Poppakonsteja ei oikein ole.
– Kaikki muut tasapainotusvaihtoehdot ovat väliaikaisia, Malinen summaa.
HENRI MYLLYNIEMI
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kaataako Viiden tähden liike sunnuntaina Italian pääministerin?

Talouslehden tyly arvio: ”Italia on suurin uhka yhteisvaluutta eurolle, jonain päivänä maata johtaa eurovastainen hallitus”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää