Tv-koomikko Giuseppe PieroBeppeGrillo kurmotti Italian päättäjiä hervottomilla ja toisinaan jopa mauttomilla vitseillään. Lopulta hän perusti uuden puolueen – Viiden tähden liikkeen. Puolueen tavoitteena on esimerkiksi suora demokratia ja vesivarojen säilyttäminen italialaisten omissa käsissä.

Viiden tähden liikkeen nousu on ollut hurjaa. Puolue on muun muassa ehtinyt napata aiemmissa vaaleissa Rooman pormestariuden. Puolueen päämäärät ovat saaneet lukuisat eurooppalaiset päättäjät kiemurtelemaan nahkasohvissaan.

Eräs tavoite on järjestää kansanäänestys euroon kuulumisesta, mutta se vaatisi muutoksia maan lakeihin. Tällä hetkellä kansanäänestystä ei voi järjestää kansainvälisistä sopimuksista.

Ensi sunnuntaina Italiassa järjestetään kansanäänestys vaalitapauudistuksesta. Viiden tähden liike on kertonut vastustavansa uudistusta. Uudistuksen kaatuminen voi johtaa poliittiseen epävarmuuteen, sillä sosialidemokraattien pääministeri Matteo Renzi on kertonut jättävänsä tuolloin tehtävänsä.

Renzin ei olisi pakko erota kansanäänestyksen kaaduttua, mutta mikäli hän jatkaisi, protestipuolue Viiden tähden liike kasvattaisi entisestään kannatustaan.

Yksi vaihtoehto on se, että pääministerin esitys meneekin lävitse. Sosiaalidemokraatit ja Silvio Berlusconin konservatiivit sopivat aikanaan uudistuksesta, koska se sementoisi suurimpien puolueiden vallan. Tuolloin kukaan ei uskonut, että Viiden tähden liikkeestä voisi tulla merkittävän kokoinen puolue.

Viiden tähden liikkeestä voisi tulla niin suosittu, että se voittaisi viimeistään vuonna 2018 järjestettävät parlamenttivaalit.

Renzin jättäessä paikkansa jää vielä kaksi vaihtoehtoa. Joko Italiassa järjestetään uudet parlamenttivaalit tai sitten maahan muodostetaan teknokraattihallitus. Italian kolmea edellistä pääministeriä ei tosin ole valittu vaaleilla. Aiemmat teknokraattipääministerit ennen Renziä ovat olleet Enrico Letta ja Mario Monti. Tällaisen perinteen jatkaminen on omiaan vieraannuttamaan italialaisia yhä enemmän vanhoista valtapuolueista – Viiden tähden liikeen hyödyksi.

SUOMEN UUTISET