
Maahanmuuttopolitiikka kiristää Merkelin ja Cameronin välejä
Saksan liittokansleri Angela Merkel on saksalaislehti Der Spiegelin mukaan vetämässä tukensa pois Iso-Britannian EU-jäsenyydeltä, mikäli pääministeri David Cameron aikoo rajoittaa maahanmuuttoa yli EU:n sopimusten. Maahanmuutto on noussut brittien suureksi huolenaiheeksi.
Hallitusta johtava konservatiivipuolue onkin koventanut sanomaansa. Uutistoimisto Bloomberg kertoo puolustusministeri Michael Fallonin todenneen, että ”kokonaiset kaupungit ja kunnat ovat jääneet työtä tekevien maahanmuuttajien jalkoihin”.
Konservatiivipuolue on luvannut neuvotella EU-jäsenyysehdoista. Lisäksi puolue on luvannut kansalaisille kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä, mikäli puolue vain voittaa seuraavat parlamenttivaalit. Kaiken lisäksi pääministeri Cameron on uhonnut kieltäytyvänsä maksamasta korotettua EU-jäsenmaksua joulukuun alussa. Britit saivat lisämaksettavaa suotuisan talouskehityksen vuoksi.
Konservatiivipuolueen rivit rakoilevat. Viimeisen kolmen kuukauden aikana kaksi alahuoneen kansanedustajaa on loikannut konservatiiveista itsen’isyyspuolue UKIP:iin, Bloomberg kirjoittaa. UKIP ajaa Iso-Britannian suoraa EU-eroa.
Merkel on lehtitietojen mukaan ilmoittanut, että jos Cameron ajaa Iso-Britanniaan tiukempia maahanmuuttolakeja niin se on ”piste, josta ei ole enää paluuta”. Tällöin Merkel jättäisi hyvästit Iso-Britannian EU-jäsenyydelle.
UKIP:n puheenjohtaja Nigel Farage kyseli twiitissään, että vieläkö Cameron uskoo voivansa neuvotella EU-jäsenyysehdoista.
Maahanmuuttokysymys sekoittaa rivejä Saksassakin
Vuoden 2014 alusta Romanian ja Bulgarian rajoitukset työperäiseen maahanmuuttoon poistuivat. Saksan huoleksi nousi mahdollinen muuttoliike näistä maista Saksaan. BBC uutisoi tuolloin, että Merkelin CDU-puolueen europarlamentaarikko julisti kaikkien etuuksien perässä muuttavien tulla palautettavaksi lähtömaahansa. Lisäksi heidän sormenjälkensä tulisi taltioida. Tällä varmistettaisiin se, etteivät he voisi yrittää tulla uudelleen Saksaan.
Saksan virallinen kanta on kuitenkin avoin maahanmuutolle. Maan väestön ikärakenteen vuoksi maahan yritetään houkutella nuoria. Saksan nettomääräinen maahanmuutto kasvoi vuonna 2012 jo 400 tuhanteen. Viime vuonna 16 kaupunkia anoi maan hallitukselta tukea kasvaneisiin sosiaaliturvamaksuihinsa.
Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) on esittänyt ohjelmassaan tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa. Puolueen kannatus on kasvanut tasaisesti.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää