

Suomen Perustan toiminnanjohtaja Simo Grönroos sisäministeriön turvapaikkaseminaarissa. Kuvakaappaus Youtube.
Maahanmuuttovirasto kehottaa varautumaan uuteen turvapaikanhakijoiden vyöryyn – sisäministeri Mykkänen haluaa lisää kiintiöpakolaisia
Turvapaikanhakijoiden määrien uuteen nousuun on syytä varautua, arvioi Maahanmuuttovirasto tuoreessa selvityksessään, kertoo Ylen uutiset. Selvitys pyrki vastaamaan huoleen siitä, onko Maahanmuuttoviraston ja muutoksenhaun lopputuloksena sellainen henkilö, joka olisi ollut kansainvälisen suojelun tarpeessa, voinut joutua palautetuksi Suomesta kotimaahansa palautuskiellon vastaisesti.
Sisäministeriön aiheesta järjestämässä seminaarissa ei juuri kannettu huolta turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien vaikutuksista Suomen julkiselle taloudelle ja sisäiselle turvallisuudelle. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) pohti jopa sitä, voisiko Euroopan rajat avata muulle maailmalle kokonaan.
– Yksi sellainen peruslähtökohta […] on se että tarvitaanko me turvapaikkajärjestelmää ollenkaan. Voisko meillä olla niin, että Eurooppaan voi muuttaa vapaasti, Mykkänen pohti.
Ministeri kuitenkin päätyi johtopäätökseen, ettei sellainen järjestelmä pysyisi kasassa.
– Kun meillä on valitettavasti niin suuret erot elämänlaadussa Euroopan rajoilla kun mitä nyt on, niin yhdistettynä asumisperusteisen sosiaaliturvaan tai muutenkin pohjoismaiseen yhteiskuntaan niin näitä kahta ei voi yhdistää täysin vapaaseen maahantuloon.
On siis valittava, ketkä ovat oikeutettuja kansainväliseen suojeluun, sisäministeri Mykkänen päätteli.
Suomi voisi auttaa pakolaisia leireillä
Kansainvälistä suojelua ei kuitenkaan tarvitse pakolaissopimusten mukaan toteuttaa siinä maassa, josta turvapaikkaa on haettu. Perussuomalaisen ajatuspaja Suomen Perustan toiminnanjohtaja Simo Grönroos kysyikin, vastaako koko veronmaksajille kallis turvapaikkajärjestelmä enää tarkoitustaan.
Turvapaikkajärjestelmän prosessien pyörittämiseen on mennyt puolesta miljardista miljardiin viime vuosina, ja maahanmuuttajien työllisyys on heikko vuosikausia maahantulon jälkeenkin, eli turvapaikkajärjestelmä maksaa todella paljon suomalaiselle yhteiskunnalle – ja aiheuttaa siinä sivussa turvallisuusuhkia ja etnisiä jännitteitä, Grönroos huomautti.
Samoja teemoja on käsitelty Grönroosin ja toimittaja Marko Hamilon kirjoittamassa Suomen Perustan julkaisussa Maahanmuutto – Kriitikon käsikirja.
– Jos mietitään, mikä turvapaikkajärjestelmän tarkoitus on – tehokas ja tasapuolinen ihmisten auttaminen – ja katsotaan missä ne maailman pakolaiset on, katsotaan Lähi-itää, katsotaan Afrikkaa, kymmenet miljoonat ihmiset on siellä pakolaisleireillä ja elää naapurimaissa. Siellä on iso osa pakolaisista, Grönroos sanoi.
– UNHCR:n [YK:n pakolaisjärjestö] edustajalta kuulisin mielelläni tarkan luvun, paljonko Suomi auttaa pakolaisleireillä ihmisiä, Grönroos kysyi.
– Koska mä luulen että se on aivan murto-osa siitä määrästä minkä Suomessa turvapaikkamaahanmuutto maksaa.
Grönroosin mukaan meillä on olemassa win-win-ratkaisu.
– Voimme lopettaa humanitaarisen maahanmuuton, jolloin Eurooppa säästyy maahanmuuton lieveilmiöiltä, ja sitten me keskitetään apu pakolaisleireille, missä apu on oikeasti tehokasta – ja siellä ei tarvitse pohtia että onko se ihminen oikeassa hädässä vai ei ole.
Mykkänen haluaa pakolaiset Eurooppaan
Lakimies Thomas Bergman UNHCR:stä vahvisti, että 86 prosenttia maailman pakolaisista oleskelee tällä hetkelle kehittyvissä maissa. Bergman esitti myös väitteen, jota hän ei mitenkään perustellut:
– Jos länsimaat, mukaanlukien Suomi, ei anna suojelua, ei myöskään kehittyvissä maissa pakolaiset voi saada suojelua.
Grönroos ei kuitenkaan esittänyt, että länsimaat eivät kantaisi vastuutaan: Suomi ja muut Euroopan maat voisivat rahoittaa laadukkaat pakolaisleirit, vaikka ne sijaitsisivat Euroopan ulkopuolella.
Sisäministeri Mykkänen viittasi Helsingin Sanomille antamaansa haastatteluun siitä, mihin suuntaan turvapaikkajärjestelmää pitäisi kehittää. Hän myönsi nykyjärjestelmän ongelmaksi muun muassa sen, että se pakottaa hakijat turvautumaan salakuljettajien apun.
Mykkäsen ratkaisu ongelmaan oli se, joka on kuultu monta kertaa ennenkin: kiintiöpakolaisia pitäisi ottaa leireiltä enemmän Eurooppaan.
– Olen kyllä Thomas Bergmanin kanssa samaa mieltä, että vaikka Eurooppa pystyy auttamaan vain pientä osaa Euroopan sisällä, niin kyllä se on silti tärkeä osa tätä järjestelmää myös kansainvälisen esimerkin kannalta, että me autetaan ihmisiä myös ottamalla haavoittuvimmassa asemassa olevia Eurooppaan, ministeri linjasi.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Kun mitta tulee täyteen: Rikollisjengien terrorille pantiin kertakaikkinen piste – El Salvadorin kansalaisten turvallisuudentunne oli aiemmin pohjamudissa, tänään parempi kuin sveitsiläisillä
El Salvadorin itsevaltainen presidentti lopetti kovalla kädellä maata terrorisoivien rikollisjengien mielivallan. Kansa ja yrityselämä kiittävät mutta arvostelijoitakin riittää. Yhtä kaikki El Slavador on tänään kansalaisten mielestä yksi maailman turvalllisimmista maista.