Myös Saksassa on jouduttu kokemaan, että perusteettoman turvapaikkahakemuksen jättäneiden käännyttäminen on hyvin vaikeaa. Ongelmia lisää se, että monet jo kertaalleen käännytetyt tai vapaaehtoisesti maasta poistuneet palaavat myöhemmin uudelleen Saksaan ja jättävät uuden turvapaikkahakemuksen.

Suomessa on viime päivinä keskusteltu paljon hylätyn turvapaikkapäätöksen saaneiden maasta poistamisesta. Myös turvapaikanhaun suurvalta Saksa on suurissa ongelmissa tämän asian kanssa.

Käännytyspäätösten toimeenpano on hankalaa: jopa puolet käännytyksistä epäonnistuu. Ja vaikka perusteettomasti turvapaikkaa hakenut saataisiin palaamaan kotimaahansa, monet tulevat myöhemmin takaisin Saksaan jättääkseen uuden turvapaikkahakemuksen.

Lähes 30 000 palannut uudelleen

Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen kansanedustaja Martin Sichert teki Saksan parlamentille kirjallisen kysymyksen asiaan liittyen, kertoo Junge Freiheit -viikkolehti. Liittohallituksen vastauksesta ilmenee, että lähes 30 000 maasta jo kertaalleen poistettua turvapaikanhakijaa on palannut uudelleen Saksaan vuoden 2012 jälkeen.

Kaikkiaan 28 224 turvapaikanhakijaa on siis jättänyt uuden turvapaikkahakemuksen käytyään välillä kotimaassaan. Liittohallituksen vastauksen mukaan saatavilla ei ole luotettavaa, eriteltyä tietoa siitä, kuinka moni näistä käännytettiin ja kuinka moni palasi kotimaahansa vapaaehtoisesti joko paluurahan kera tai ilman sitä.

Näiden tapausten lisäksi tilastoissa on myös turvapaikanhakijoita, jotka ovat ”siirtyneet tuntemattomaan”. Tällä viitataan hakijoihin, jotka turvapaikkakäsittelyn aikana tai sen jälkeen lopettavat yhteydenpidon viranomaisiin esimerkiksi mennäkseen ”maan alle” Saksassa tai matkustaakseen johonkin toiseen EU-maahan jättämään turvapaikkahakemuksen.

Joka toinen karkottaminen epäonnistuu

Junge Freiheit -lehti kertoo aiemmassa artikkelissaan, että vuodesta 2015 lähtien joka toinen käännyttäminen on epäonnistunut. Sisäministeriön antamien tietojen mukaan käännytyksiä oli tarkoitus toimeenpanna lähes 188 000, mutta noin puolet jouduttiin eri syistä peruuttamaan.

Toimeenpanematta jääneiden käännytysten määrä on kasvanut jatkuvasti. Vuonna 2018 epäonnistuneiden palautusyritysten määrä ylitti onnistuneiden määrän: kaikkiaan 30 902 käännytystä jäi toteutumatta.

SUOMEN UUTISET