Saksan sosiaalidemokraatit (SPD) vahvistivat puoluekokouksessaan uudet puheenjohtajat. He ovat Norbert Walter-Borjans ja Saskia Esken. Uudet puheenjohtajat perääntyivät aiemmista puheistaan erota maan hallituksesta, jos heidän hallitusohjelmamuutoksensa kumotaan.

Tuore puheenjohtajakaksikko esittää hallituskumppaneilleen kristillisdemokraateille (CDU/CSU) uudeksi minimipalkaksi 12 euroa tunnissa. Tällä haavaa minimipalkka on hieman alle 9,2 euroa tunnilta. Puolue haluaa myös varoja infrastruktuurin parantamiseen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan, vaikka se vaatisi velan ottoa.

Säästöjä SPD hakisi puolustusmenoista, vaikka ne ovat jo nyt alle Nato-sääntöjen. Kaksikon esityksestä uupuu kuitenkin selkeä ukaasi, mikä heidän puheissaan ilmeni ennen puheenjohtajaäänestystä. Puolue ei aio lähteä hallituksesta, vaikka esitykset torpattaisiin. CDU on kertonut, ettei hallitusohjelmaa avata.

Puoluekokousvaltuutetut äänestivät selkeästi hallitukseen jäämisen puolesta.

Kannatus vajoaa edelleen

Tuoreimman tutkimuslaitos Forsan kannatuskyselyssä SPD:n suosio on valahtanut jo 11 prosenttiin. Saman yhtiön aiemmasta kyselystä pudotusta on peräti kolme prosenttiyksikköä. Aiempi kysely on viikon takaa.

Muiden puolueiden kannatus pysytteli lähellä aiempia lukemia. Kannatustaan tässä kyselyssä paransivat CDU, AfD ja FDP. Jokaiselle mitattiin prosenttiyksikön parannus. Kannatusprosentit ovat 28, 14 ja 9. Vihreiden kannatus pysyi ennallaan 22 prosentissa ja vasemmistopuolue Linke pysytteli 8 prosentissa.

CDU:lla ja vihreiden yhteinen kannatus on 50 prosenttia.

HENRI MYLLYNIEMI