Maailman ilmastokokous alkoi maanantaina Madridissa ja kauan odotettu ilmastoaktivisti Greta Thunbergkin on jo ehtinyt paikalle. Ilmastosta puhutaan kaikkialla. Pitkän linjan saksalainen ilmastotutkija on sitä mieltä, että monilla ihmisillä alkaa tulla mitta täyteen ilmastoaktivistien touhuista.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres avasi Madridin kaksiviikkoisen ilmastokokouksen vaatimalla maailman mailta radikaaleja toimia.

– Ihmiskunnan on valittava toivon ja antautumisen välillä, Guterres sanoi puheessaan.

YK:n pääsihteerin mielestä maailma on kaukana kestävästä kehityksestä, kertoo Yle. Myös ilmastoaktivisti Greta Thunberg on ehtinyt viimeinkin paikalle Madridiin. Hän osallistuu aivan ensimmäiseksi mielenosoitusmarssiin perjantai-iltana. Marssin järjestää Fridays for Future -liike yhdessä ympäristöjärjestöjen kanssa. Marssille odotetaan kymmeniätuhansia osallistujia.

”Alkaa tulla mitta täyteen”

Saksalainen ARD-kanava haastatteli ilmastotutkijaa ja ilmastoaktivistia keskusteluohjelmassaan, kertoo Focus-lehti.

– Tuleeko ilmastonmuutos todellakin johtamaan katastrofiin pian, haastattelija kysyi.

Ilmastotutkija Hans von Storch piti ilmastoaktivisteja yli-innokkaina liioittelijoina. Hänen mielestään aktivistit sotkevat kaikki asiat samaan nippuun.

– Monilla alkaa tulla mitta täyteen ilmastoaktivisteista, tutkija sanoi.

Eläkkeellä oleva Hans von Storch oli Helmholtzin rannikontutkimuslaitoksen johtaja ja Hampurin yliopiston professori vuoteen 2015 asti. Tutkijan mielestä pitäisi aina kysyä, mitkä toimenpiteiden todelliset vaikutukset ovat. On tietenkin hyvä asia kehittää toimivampia laitteita ja vähemmän päästöjä tuottavaa teknologiaa.

– Paniikki ja ajattelemisen kieltäminen ovat huonoja neuvonantajia, ilmastotutkija sanoi.

Keskusteluohjelmassa mukana ollut Elokapina-liikkeen (Extinction Rebellion, XR) edustaja Tino Pfaff ei hätkähtänyt emeritusprofessorin tiukoista sanoista. XR-ryhmä aikoo jatkossakin harjoittaa kovan linjan suoraa toimintaa.

– Me jatkamme siitä, mihin Fridays for Future lopettaa, Tino Pfaff sanoi.

Ilmastokapina menee usein mellakaksi

Myös Greta Thunberg on ilmaissut tukensa XR-ilmastomielenosoituksille. Elokapinaliike väittää harjoittavansa rauhanomaista vastarintaa, mutta käytännössä mielenosoitukset eivät aina ole pysyneet rauhanomaisina

Esimerkiksi viime keväänä Lontoossa kymmenen päivää kestäneiden mielenosoitusten aikana ilmastokapinalliset tukkivat Lontoon tärkeitä liikennereittejä, kuten Waterloon sillan. Lisäksi aktivistit liimasivat tai kahlitsivat itsensä kiinni rakennuksiin tai jopa juniin.

Mielenosoitussarjan päätteeksi joukko aktivisteja liimautui ihmisketjuksi Lontoon pörssin pääoven tukkeeksi. Protestien aikana pidätettiin yli tuhat mielenosoittajaa ja mielenosoituksia rauhoittamaan tarvittiin yli 10 000 poliisia.

SUOMEN UUTISET