Saksan sosiaalidemokraatit (SPD) äänestivät puolueelleen kaksi puheenjohtajaa. Saksan demarit äänestivät hallitusta kritisoivat puheenjohtajat valtaan.

Äänestyksen voittivat Norbert Walter-Borjans ja Saskia Esken. He edustavat puolueensa vasenta laitaa. Vastaehdokaspari oli puolestaan hallitusta tukevan keskustalaisen linjan kannattajia. Vaalit hävinneen parin kärkenä toimi valtiovarainministeri ja varaliittokansleri Olaf Scholz.

Walter-Borjans ja Esken saivat 53,1 prosenttia äänistä. Tulosta on kommentoitu saksalaisen iltapäivälehden Bildin mukaan maanjäristykseksi.

Hallitus kriisissä

Saksan hallitus on ilmeisessä kriisissä. Scholz olisi edustanut nykyistä linjaa ja jatkanut kristillisdemokraattien apupuolueena. Puolue on kärsinyt sarjan raskaita vaalitappioita. Puolue on Saksan vanhin. Sen arvostettu asema on rapautunut viime vuosina.

Joissain mielipidekyselyissä SPD oli pudonnut kannatusjärjestyksessä jopa neljänneksi. Tämän vuoksi puolueen jäsenet saattoivat haluta vaihtaa puolueen kurssia.

Suunnanmuutos tietää Saksan hallitukselle kriisiaikoja. Uusi puheenjohtajakaksikko ei ole suoraan kävelemässä ulos hallituksesta, mutta sen vaatimuslista hallitusjatkolle on pitkä ja ennen kaikkea painava.

Uudet puheenjohtajat vaativat maahan esimerkiksi 12 euron minimituntipalkkaa ja useita miljardeja lisää ympäristöhankkeisiin ja infrastruktuuriin. Politiikan tutkija Werner Weidenfeld kertoo Bildille, että tämä vaalitulos tietää hallituksen kaatumista.

Henri Alakylä