Uudet tulijat Syyriasta ja Irakista ovat muuttaneet Saksan järjestäytyneen rikollisuuden vakiintuneita rakenteita. Asemansa jo vakiinnuttaneet libanonilaiset rikollisklaanit ovat saaneet uusia kilpailijoita, kertoo Saksan keskusrikospoliisi.

Libanonilaisten rikollisklaanien toimintaa tutkivat poliisit ovat huomanneet, että yhä useammalla epäillyllä on ulkomaan passi, kertoo Saksan yleisradion ulkomaanpalvelu DW. Monilla vanhojen rikollisklaanien jäsenillä on tietenkin jo Saksan kansalaisuus.

– Noin kolmasosassa jutuista epäiltyinä on myös siirtolaisia, joten meidän täytyy pitää tarkasti silmällä tätä uutta ilmiötä, kertoo keskusrikospoliisin johtaja Holger Münch.

Jo asemansa vakiinnuttaneet libanonilaistaustaiset arabiklaanit ovat aiheuttaneet Saksan poliisille paljon päänsärkyä. Münch kertoo, että äskettäin saapuneet syyrialaiset ja irakilaiset eivät vielä ole ehtineet kehittää yhtä hyviä organisaatiorakenteita.

Keskusrikospoliisin johtaja Holger Münch varoittaa toistamasta samaa virhettä, jonka viranomaiset tekivät 1970-luvulla, kun suuri määrä Libanonin sisällissodan pakolaisia muutti maahan. Silloin tulijoiden rikollisuutta katsottiin läpi sormien. Tuloksena olivat rikollisklaanit, jotka ovat vahvistaneet asemiaan jo vuosikymmenien ajan.

Uusilla tulijoilla taistelukokemusta

Essenin kaupungin poliisipäällikkö Frank Richter vahvistaa, että uudet tulijat ovat pistäneet vanhat klaanit ahtaalle ja alkaneet kilpailla niiden kanssa. Vanhat rikollisklaanit ovat tähän asti käyttäneet irakilaisia juoksupoikinaan huumekaupassa, mutta viranomaiset ovat havainneet, että jotkut irakilaisryhmät yrittävät nyt ottaa huumebisneksen haltuunsa.

Richter ennustaakin, että vanhojen ja uusien rikollisklaanien välillä on odotettavissa yhteenottoja lähitulevaisuudessa. Vaaraa lisää se, että monilla uusilla tulijoilla on taistelukokemusta sota-alueilta.

Eri klaaneilla omat erikoisalansa

Etnisiä rikollisklaaneja on kaikkialla Saksassa. Eri klaaneilla on omat erikoisalansa. Esimerkiksi romaniklaanit ovat erikoistuneet sosiaaliturvapetoksiin, kertoo Focus-lehti.

Huumekauppa ja prostituutio sen sijaan ovat libanonilaisten erikoisaloja. Libanonilaiset saattavat tehdä myös näyttäviä murtovarkauksia, kuten sata kiloa painavan ”Big Maple Leaf” -kultakolikon varastaminen berliiniläisestä museosta pari vuotta sitten.

Poliisi kaipaa lisää keinoja

Pelkästään Berliinin etnisissä rikollisklaaneissa on tuhansia jäseniä, eräiden arvioiden mukaan jopa 10 000. Berliinin rikosmaailman huipulla on parikymmentä vaikutusvaltaista sukua, joista noin kolmasosa on todella vaarallisia, kertoo Berliinin osavaltion sisäministeri Andreas Geisel.

ARD-kanavan aamuohjelmassa puhunut Geisel kaipaili viranomaisille uusia työkaluja järjestäytyneen rikollisuuden vastaiseen taisteluun. Yksi tällainen keino olisi käänteinen todistustaakka: rikoksesta epäillyn tulisi pystyä osoittamaan, että hänen hallussaan oleva omaisuus on laillisesti hankittu.

SUOMEN UUTISET