Hallitus on antanut esityksen tieliikennelain uudistamisesta. Laki sisältää perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelän mielestä erittäin kyseenalaisen muutoksen siitä, että pienten liikennerikkomusten osalta siirryttäisiin sakosta liikennevirhemaksuun. Virhemaksu saattaisi rapsahtaa jopa pienimmästä (1 km/h) ylinopeudesta.

Ministeriö vakuuttaa, että tälläkin hetkellä sakotuksessa on teoriassa nollatoleranssi ja poliisin oma käytäntö sääntelee sakottamista ja ettei hallituksen esitys muuttaisi tätä käytäntöä.

Heikentää liikenneturvallisuutta

Esitys ei kuitenkaan vastaa kysymykseen siitä, mitä tapahtuu kirjallisille huomautuksille, joita erityisesti peltipoliisit tuottavat tällä hetkellä pienistä sakkoon johtamattomista ylinopeuksista. Hallituksen esityksen tuo pelon siitä, että nämä huomautukset muuttuvat automaattisesti virhemaksuiksi, sillä peltipoliisi ei ota huomioon hetkellisiä ylinopeuksia, olosuhteita tai mahdollisia mittarivirheitä.

– Olen hyvin huolissani tavallisten lainkuuliaisten autoilijoiden puolesta, sillä kilometrin hetkellinen ylinopeus voi helposti johtua mittarivirheestä ja ajon olosuhteista, kuten vaikkapa käytännön ohitustilanteesta, Mäkelä sanoo.

– Mikä ei ole oikeus ja kohtuus ei voi olla lakikaan, sanotaan, ja tämä hallituksen kaavailema uudistus suoraan heikentää liikenneturvallisuutta. Kuskin huomio kiinnittyy mittaristoon eikä liikenteen havainnointiin.

Rahastuksen makua

Hallitus on jo toistamiseen tuomassa lakia, jolla Mäkelän mielestä heikennettäisiin liikenteen sujuvuutta ja laskettaisiin liikenneturvallisuutta pelkän rahastuksen takia. Lakivaliokunta on todennut, että sakko ei saa olla rahan hankkimisen keino valtiolle, vaan sakon tehtävä on palvella liikenneturvallisuutta ja yleistä lainkuuliaisuutta.

– Pieni hyvä mahdollisuuskin uudistukseen liittyy, jos näitä pieniä virheitä ei laskettaisi enää kortin menettämiseen johtavaan virhesaldoon. Kortin menettäminen on kova seuraamus yritystoiminnassaan tai työssään autoa tarvitsevalle – ei ole kohtuullista, että niin suuri menetys seuraa helposti pienistä rikkeistä.

– Täysin oikeusvaltion periaatteita vastaan on myös hallituksen suunnittelema käänteinen todistustaakka. Jatkossa sakon saaneen pitäisi todistaa, ettei ajanut autoa. Kansalainen olisikin syyllinen, kunnes toisin todistetaan! Mäkelä paheksuu.

Kortti pois tahallisesta piittaamattomuudesta

Mäkelän mielestä kortin menettämisen peruste tulee olla tahallinen piittaamattomuus liikenneturvallisuudesta esim. törkeän ylinopeuden tai rattijuopumuksen kautta.

– Tämän asian kohtuullistamisen näen tärkeänä tavoitteena.

SUOMEN UUTISET