Suomalaisten luottamus viranomaisia ja erityisesti poliisia kohtaan on korkealla. Tämä ei kuitenkaan ole luonnonlaki – luottamuksen voi myös menettää, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä.

Missä kansalaisten omaisuuden suoja?

Mäkelä huomauttaa Uuden Suomen blogissaan, että kansalaisten luottamusta poliisiin ovat koetelleet viime aikoina ylimmän poliisijohdon rikosepäilyt sekä pienempien rikosten tutkimatta jättäminen resurssipulaan vedoten.

– Pidemmän aikaa on liikkunut puheita, että esimerkiksi vähäiseksi katsottua omaisuusrikosta ei aina tutkita. Viimeisten mediatietojen mukaan tällainen ollut joillain poliisilaitoksilla jopa kirjoitettuna ohjeena.

– On mahdotonta yleisen lainkuuliaisuuden kannalta, jos joissakin rikoksissa ei ole käytännössä kiinnijäämisen riskiä. Missä on kansalaisten omaisuuden suoja? Mäkelä kysyy.

Ehtii kuulustella netissä rumia puhuvia

Mäkelän mielestä epäoikeudenmukaisuuden tunnetta vahvistaa se, että samaan aikaan poliisilla vaikuttaa kuitenkin olevan voimavaroja mm. poliisihallituksen paisuttamiseen, pienten ylinopeuksien kyttäämiseen, netissä rumia puhuvien kansalaisten kuulustelemiseen, tupakan salakuljettajien kiinniottoon ja jopa susien kuolemien selvittelemiseen.

– Onko siis kyse resurssipulasta, vai niiden huonosta kohdentamisesta?

– Toisaalta Suomessa on suhteellisen vähän poliiseja per asukas muihin pohjoismaihin verrattuna. Siksi perussuomalaiset esittävät 100 miljoonan vuosittaista lisäystä poliisin, suojelupoliisin, rajan, tullin ja muiden turvallisuusviranomaisten resurssitarpeisiin.

Avoimet rajat tuoneet uusia uhkia

Mäkelä painottaa, että samaan aikaan viranomaiset pitää kuitenkin velvoittaa kohdentamaan nämä varat oikein.

– Kenttäpoliiseja on saatava lisää partioimaan ja tuomaan virkavalta näkyville katukuvassa.

– Maalla on rajat ja rajalla on aita, jottei aitoja tarvitsisi pystyttää maan sisälle. Avoimet rajat ovat tuoneet paljon uusia turvallisuusuhkia – niihin on pystyttävä vastaamaan, Mäkelä toteaa.

SUOMEN UUTISET