

LEHTIKUVA
Toimitus suosittelee
Mäntylä: Miksi hallitus hyysää laittomia maahanmuuttajia?
Perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä tyrmää hallituksen esityksen, joka laajentaisi laittomien maahanmuuttajien terveydenhuoltopalveluja.
Hallitus esittää, että Suomessa paperittomasti oleskelevilla maahanmuuttajilla olisi oikeus ”terveydenhuollon ammattihenkilön välttämättömiksi arvioimiin, lyhytkestoisiin terveyspalveluihin”. Kunnat joutuisivat tarjoamaan paperittomille maahanmuuttajille myös raskauteen ja synnytykseen liittyvät palvelut. Laittomien maahanmuuttajien lapset saisivat samat palvelut kuin suomalaiset lapset.
– Sosiaali- ja terveysministeriön kesällä 2014 tartuntatautilakiesityksen mukaan vastuu näistä kuuluisi kunnille – myös kustannusten osalta. Useat kuullut tahot toivat tähän esitykseen vahvasti kriittiset kannanottonsa mm. epärealistisista kustannusarvioinneista, lisääntyvästä terveysturismista ja monista muista riskitekijöistä, joita eivät ole vain terveydelliset tai taloudelliset seikat, Mäntylä kirjoittaa blogissaan.
– Tartuntatautilakiesitys laitettiin odottamaan lisäselvityksiä puutteellisten vaikutusarviointien vuoksi. Tämän jälkeen hallitus ryhtyi pikavauhtia valmistelemaan lakia paperittomien terveydenhuollosta, joka on tartuntatautilakiakin laajempi. Myös tässä lakiesityksessä kaikki vaikutusarvioinnit ovat puutteellisia.
Kiireellinen hoito jo turvattu
Mäntylä sanoo sosiaali- ja terveysministeriön esittäneen tartuntatautilakia uudistaessaan laittomasti maassa oleville myös kroonisten ja huomattavan kalliiden tartuntatautien seulontaa ja elinikäistä hoitoa. Nyt käsittelyyn tulleen lakiesityksen sisältö on huomattavasti tätäkin laajempi.
– Esimerkiksi kroonisen c-hepatiitin hoito maksaa noin 90 000 euroa/hlö ja vastustuskykyiseksi todettu tuberkuloosi (kahden vuoden hoito) noin 160 000 euroa/hlö/vuosi. Koska lakiesitys kattaa laittomien maahanmuuttajien pitkäaikaishoidon, hallituksen arviot 500 000 euron kustannuksista eivät pidä missään tapauksessa paikkansa.
– On syytä korostaa, että kiireellinen hoito on jo nyt turvattu laittomille maassa olijoille. Yleisvaaralliset tartuntataudit on myös saatu pysymään tällä tavoin aisoissa, Mäntylä huomauttaa.
Terveysturismia karsittu Euroopassa
Mäntylä sanoo Suomen vetävän nyt hallituksen kanssa aivan omaa linjaansa, joka ei tällä kertaa perustu edes EU:n vaatimuksiin.
– Ranskasta on tullut varoittavia viestejä lisääntyneestä terveysturismista myös EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten osalta. Espanja ja Portugali tekivät tiukentavia toimia juuri lisääntyneen terveysturismin vuoksi. Saksassa vaaditaan, että terveydenhuollon hoitohenkilökunnan on ilmoitettava viranomaisille laittoman maassa olevasta henkilöstä. Suomessa ei, sillä meillä vedotaan salassapitosäädöksiin.
Mäntylän mielestä esitys asettaa jo lähtökohtaisesti ihmiset eriarvoiseen asemaan.
– Suomalainen veronmaksaja jälleen kerran maksaa, muttei saa niitä oikeuksia, jotka perustuslain tulisi turvata. Samalla perustuslakiinkin vedoten laittomasti maassa oleville laajennetaan oikeuksia maksuttomiin palveluihin. Eriarvoistuminen Suomessa saa aivan uuden ulottuvuuden.
Ministeri tuohtui keskustelusta
Hallituksen esitys ei saanut lämmintä vastaanottoa eduskunnassakaan, mikä ärsytti peruspalveluministeri Susanna Huovista.
– Haluan hyvin selkeästi todeta sen, että en pidä kovin paljon siitä sävystä, jossa tässä keskustelussa on oltu nyt liikkeellä. Että joidenkin periaate on tärkeämpi kuin toisten. Täällä sanotaan, että tämä on periaatteellinen kysymys. Niin tämä on! Tämä on myös minulle periaatteellinen kysymys, siltä kannalta, että tämä liittyy ihmisoikeuksiin, tämä liittyy haavoittuvassa asemassa olevien naisten, raskaana olevien naisten ja lasten asemaan hyvinvointivaltiossa, jonka nimi on Suomi, Huovinen selitti ja sanoi laajennuksen koskevan “vain” 1 000-2 000 henkilöä.
– Nämä ihmiset ovat meillä täällä laittomasti jo tänä päivänä, ja pidän erikoisena sitä, että me jättäisimme hädässä olevien lasten asian hoitamatta. Se ei aina ole päivystysluontoinen asia, joka lapselle saattaa tulla.
Esitys jäi toistaiseksi pöydälle ja sen käsittely jatkuu myöhemmin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Purra: Surkeaa, Iltalehti, uskomattoman surkeaa
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ottaa Facebookissa kantaa Iltalehden faktojen vastaiseen uutisointiin hallituksen säästöistä. Purran mukaan Iltalehti ei kanna mitään vastuuta siitä, että se johtaa ihmisiä harhaan virheellisellä uutisoinnillaan.

Jäikö Iltalehdessä vapunvietto päälle? Toimitus häröili lehden kanteen jättiotsikon tulevasta eläkeleikkauksesta, vaikka eläkkeitä nimenomaan ei leikata – lehti pahoittelee Äpy-levelin koheltamistaan

Päivän pointti: Oikeuskanslerin ratkaisu ministeri Mari Rantasesta ei miellyttänyt Ylen toimitusta – kutsui kommunistitaustaisen professorin haukkumaan lopputulosta

Eikö tulos miellytä? – Suomalainen valtamedia vaikenee edelleen Britannian vaalituloksesta
Ison-Britannian paikallisvaalien tulos on lähes vallankumous, sillä se merkitsee käytännössä perinteisen kaksipuoluejärjestelmän tuhoa. Nigel Faragen Reformipuolue sai vaaleissa murskavoiton, mutta se ei tunnu olevan edelleenkään uutinen Suomessa. Muualla maailmassa kylläkin.

Maahanmuuton kustannukset ovat massiivisia – kansanedustaja Strandman: Suomessa maahanmuuton hintalappu on arviolta 10,5 miljardia euroa vuodessa
Perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman kertoo maahanmuuton kustannusten olleen Suomelle ja Euroopalle massiivisia ja selkeästi mukanaan tuomia hyötyjä suurempia. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virénin tekemän karkean arvion mukaan maahanmuuton hintalappu Suomessa olisi noin 10,5 miljardia vuodessa perustuen hollantilaistutkimuksen tuloksiin.

Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen Reformipuolue murskavoittoon Britannian paikallisvaaleissa – pääministeri Keir Starmer nöytyy, sanoo ymmärtävänsä äänestäjien raivon perinteisiä puolueita kohtaan
Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen ja kansallismielinen Reformipuolue pyyhki perinteisillä puolueilla pöytää Britannian paikallisvaaleissa. Konservatiivit ja työväenpuolue suorastaan romahtivat äänestäjien purkaessa raivoaan nykyvaltaa vastaan. Kahden puolueen valtakausi Britanniassa on ohitse.

Lehtinen iloitsee: Turvapaikanhakijoiden uusintahakemuksilla venkoilu loppuu ja maasta karkottaminen nopeutuu
Eduskunta hyväksyi tänään hallituksen esityksen ulkomaalaislain muuttamisesta äänin 103-53. Esityksen myötä turvapaikanhakijoiden tekemät uusintahakemukset vähentyvät merkittävästi eikä niiden avulla voi enää estää maasta poistamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtisen mielestä vanha laki on ollut hyvin ongelmallinen.

Maahanmuutto kasvattaa Vantaan väkilukua, mutta heikentää julkista taloutta: Verotulojen suunta kääntyi laskuun
Ulkomaalaistaustainen väestönkasvu ei tue kunnallista verotulojen kehitystä, vaan päinvastoin heikentää kuntataloutta. Ajatuspaja Suomen Perustan aiemmissa tutkimuksissa osoitettu ilmiö maahanmuuton negatiivisista talousvaikutuksista konkretisoituu nyt Vantaalla, jonka tuloverotuotot ovat kääntyneet laskuun, vaikka kaupungin väestömäärä kasvaa.

Purra: Keskusta levittää valhetta – hallitus ei ole kolminkertaistamassa tai edes korottamassa kiinteistöveron tuottoa

Mira Nieminen: Naudanliha loppuu – joko nyt ymmärretään alkutuotannon arvo?
Naudan jauheliha on loppu kaupasta. Ihmiset huolestuvat vasta silloin, kun lihatiskiltä ei enää löydy sitä, mitä on totuttu ostamaan, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja Mira Nieminen.