Eduskunta käsitteli home- ja kosteusvaurioita täysistunnossa. Tarkastusvaliokunta esittää lakimuutoksia, joilla pyritään eroon home- ja kosteusvaurioista. Tuhot ovat niin suuret, että niiden korjaaminen maksaa asiantuntija-arvioiden mukaan vähintään 30 ellei jopa 50 miljardia euroa.
Kansanedustaja, siviiliammatiltaan rakennusmestari Martti Mölsä, vaatii selkeää muutosta nykymenoon eikä se hänen mukaansa muutu ilman rakentamisen nykyistä tarkempaa syynäämistä.
– Valvontaa on lisättävä. Viranhaltioiden on ryhdistäydyttävä ja ryhdyttävä töihin. Lakiin on saatava sellainen pykälä, jossa edellytetään vastuullista valvojaa, ei kuitenkaan grynderin asettamaa, Mölsä painottaa.
Järkyttävää lainsäädäntöä
Kymmenien miljardien korjausurakat odottavat tekijöitään, eikä heitä tule, koska se merkitsisi julkisella puolella rajuja säästöjä tai reipasta lisälainan ottamista.
– Valvonta alkoi pettää jo 70-luvulla. Tuolloin nimittäin alettiin rakentaa talojen yhteyteen – laajassa mitassa – saunoja ja pesutupia. Aikaisemmin ne olivat olleet erillisinä rakennuksina. Tätä toimintaa ei kuitenkaan valvottu ja siinä unohtuivat esimerkiksi vesieristykset, Mölsä huomauttaa.
– Ja 90-luvulla tehtiin laki, jolla otettiin suuri osa vastuuta pois virkamiehiltä ja siirrettiin se rakentajille, joista kaikki eivät ottaneet sitä kantaakseen.
Rakennusten home- ja kosteusvaurioiden korjaamisen lisäksi tulevat yhteiskunnan maksettavaksi homeen aiheuttamat pitkäaikaissairaudet: allerginen nuha, astma ja homepölykeuhko. Ja kaiken kurjuuden kruunaavat ne satojen tuhansien suomalaisten terveydelliset kärsimykset, henkinen paine ja taloudelliset menetykset, joista kansalaiset ovat joutuneet kärsimään huonon rakentamisen, löysän valvonnan ja puutteellisen lainsäädännön vuoksi.