Nyt on aika keskustella ja miettiä, millä keinoilla sote-palveluiden valinnanvapautta edistetään tavalla, joka turvaa kansalaisten yhdenvertaisuuden ja mahdollistaa säästötavoitteiden toteutumisen. Näin linjasi perussuomalaisten ryhmäpuhuja, hallintovaliokunnan puheenjohtaja Pirkko Mattila eduskunnan sote-keskustelussa keskiviikkona.

– Perussuomalaiset haluavat vaalia pienten ja keskisuurten yritysten toimintamahdollisuuksia sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajana. On aiheellista, että tähän on kiinnitetty huomiota sekä esitetty huoliakin. Nyt on keskustelun ja linjausten aika. se on nyt. Mutta paikalleen ei pidä jäädä, Mattila korosti.

Soteuudistus parantaa sairauksien ennaltaehkäisyä

Mattila korosti, että uusi järjestelmä parantaa sairauksien ennaltaehkäisyä kaikissa elämänvaiheissa ja se on osa kuntien tehtäviä edelleen. Terveyserojen kaventamiseksi pitää työskennellä jatkuvasti. Mattila korosti myös, että meillä on ammattitaitoinen ja osaava sote-alan ammattihenkilöstä, tutkimus ja koulutus.

Jatkossa huolehditaan, että sopivat henkilöt ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ja että heitä on riittävästi.

– Noudatetaan hyvää henkilöstöpolitiikkaa, Mattila lupasi.

– Perussuomalaisten eduskuntaryhmä katsoo, että nyt tehdyllä ratkaisulla turvataan palvelut ja sen rahoitus sekä demokraattinen päätöksenteko. Yliopistosairaalat jatkavat vahvaa rooliaan tutkimuksen ja osaamisen edistäjinä, Mattila totesi.

Mattilan mukaan syntynyt sote-malli on lähellä perussuomalaisten viime kaudella esittämää mallia. Se palvelee hyvin kansalaisten etua niin palveluiden kuin hallinnon suhteen. Voimme koota itsehallintoalueille kuntien hoitamia tehtäviä kuntien olemassaoloa kyseenalaistamatta.

Aluehallinnon uudistus oli aivan paikallaan

Mattila jyräsi myös vasemmisto-opposition väitteen, jonka mukaan hallintouudistusta ei olisi pitänyt samalla tehdä.

– Aluehallinto ja sote-palvelut sovitetaan yhteen. Käsityksemme mukaan tämä hallintomalli on lähellä kansalaisten arkea. Alueellinen hallinto näkyy siellä, missä kansalaiset ovat, Mattila kertoi.

– Hallinnon virtaviivaistaminen ja uudet sote-palveluiden käytännöt mahdollistavat kolmen miljardin säästöt kymmenen vuoden aikana. Säästötavoite on realistinen ja siitä on myös tutkimustietoa, samoin Kainuun itsehallintomallista saadut kokemukset, Mattila painotti.

Veli-Pekka Leskelä