Oppositio yritti hiillostaa hallitusta eduskunnan sote-keskustelussa keskiviikkona myös siitä, karkaako päätösvalta ihmisten terveydestä yksityisille yrityksille. Vasemmistopuolueet olivat huolissaan valinnanvapauden mahdollisista varjopuolista.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) vastasi kysymykseen sosiaalipalveluiden viranomaispäätöksistä tavalla, joka sai oppositionkin osoittamaan suosiotaan ja kiittelemään vielä erikseen.

– Kaikki lastensuojelun parissa töissä tehneet tietävät, että nämä asiat ovat hyvin monimuotoisia ja ratkaisuja tehdään hyvin erilaisista lähtökohdista. Lapsen kodin ulkopuolelle sijoitus on aina raskas päätös. Se on sitä inhimillisesti lapselle tai nuorelle ja perheelle.

Lapsen etu edellä

Mäntylän mukaan lapsen sijoittamisen lähtökohdan täytyy olla aina se, että viranomaiset tekevät päätöksen lapsen etu edellä.

– Minä katson, että tämä on asia, jota ei voi tehdä markkinavoimien ehdoilla. Lasta täytyy kuulla, nuorta ja perhettä täytyy kuulla, mutta viimesijainen päätös on aina alan ammattilaisella, Mäntylä muistutti.

– Tämän hallituksen tavoite on pitää huolta kaikkein haavoittuvimmista ryhmistä kaikilla keinoilla mitä meillä on käytettävissä.

Ruotsin malli tarkastelussa

Oppositio moitti keskustelussa Ruotsin kokemuksia sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapaudesta eli mallista, jossa raha seuraa potilasta.

– Ruotsin malli on terveydenhuollon rahoitusmalli. Täytyy muistaa, että me teemme sote-uudistusta, johon täytyy pystyä sujuvasti yhdistämään sosiaalipuoli ja näkemään haasteet, joita Ruotsissa on kohdattu, Mäntylä totesi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi pariinkin kertaan hallituksen varovan Ruotsin huonoja kokemuksia. Hän sanoi hallituksen miettineen moneen otteeseen tiukimpana sote-yönä Ruotsin kokemuksia siitä, kuinka kulut olivat kasvaneet ja kuinka se voidaan välttää.

Veli-Pekka Leskelä