KOLUMNI | Vaikeat päätökset vaativat useimmiten vaikeat neuvottelut. Soteratkaisun osalta jopa turhan vaikeat. Edellisellä vaalikaudella kaksi hallitusta epäonnistui lähes täysin, mutta nyt ikäviäkin piirteitä saaneen vääntökisan jälkeen saatiin ratkaisu, johon perussuomalaiset voivat olla erittäin tyytyväisiä.

Olin viime vaalikaudella mukana perussuomalaisten työryhmässä, joka paalutti meidän tavoitteemme. Me puhuimme peruskunta-piirikunta -mallista. Siinä sosiaali- ja terveyspuolen asiat hoidettaisiin maakunnallisesti. Ja niin, että maakunnilla/piirikunnilla olisi pitkälle menevä itsehallinto. Ja vieläpä niin, että piirikunnan/maakunnan hoidettavaksi siirrettäisiin muitakin ylikunnallisia palveluja, jotka nyt ovat erillisten hallintohimmeleiden alla.

Loput asiat hoituvat peruskuntien toimesta. Näin suuri osa palveluista voidaan edelleenkin järjestää ja tuottaa lähellä kuntalaisia. Silloin voidaan parhaiten huomioida kuntalaisten tarpeet. On siis tärkeää huomata, että nyt poistui kuntaliitosten tarve.

Tavoitteeseemme pääsemistä helpotti sekin, että keskustan näkemys oli pitkälti samanlainen kuin perussuomalaisten. Siksi lopulta kokoomus oli se, joka joutui joustamaan omissa näkemyksissään erityisesti alueiden osalta. Sen sijaan kokoomuksen tavoitteet yksityisten alan yritysten toimintamahdollisuuksien osalta toteutuivat hieman pidemmälle kuin mihin perussuomalaiset ja keskusta olisivat alun alkaen olleet valmiit.

Reijo Tossavainen
ent. kansanedustaja (ps.)
Savitaipale, Etelä-Karjala