Kansanedustaja Leena Meri jätti kirjallisen kysymyksen urheilutapahtumien palkintojen ilmoitus- ja verovelvollisuuden alarajan asettamisesta.

Nykyisellään urheilukilpailujen esinepalkinnot ovat vero- ja ilmoitusvapaita, mikäli palkinnon arvo on vähäinen. Verohallinnon ohjeen mukaan tällaisia palkintoja ovat esimerkiksi pokaalit, mitalit, lippikset, karkkipussit ja kahvipaketit.

– On järjetöntä, että vähäiselle palkinnolle ei ole määritelty selkeää rajaa. Raja voisi olla myös korkeampi, sillä ihmisiä pitäisi kannustaa enemmän urheilun pariin. Kilpailut ovat hyvä tapa motivoida ihmisiä liikkumaan ja jos järjestäjä haluaa panostaa parempaan esinelahjaan, esimerkiksi urheiluvälinesettiin, se pitäisi olla mahdollista tehdä verovapaasti, Leena Meri kommentoi.

Järjetöntä byrokratiaa

Tulorekisterilain mukaan myös palkinnon jakajan on ilmoitettava palkinnosta tulorekisteriin. Ilmoitusta varten tarvitaan saajan henkilötunnus ja yhdistykselle Y-tunnus sekä sähköinen väline ilmoituksen tekoa varten.

– Pienimuotoisissa kilpailuissa tällainen byrokratia on järjetöntä. Monet pienet urheiluseurat pyörivät vapaaehtoisvoimin tai pienellä työntekijämäärällä. Yleisesti urheilukilpailuissa palkintojen arvot tuskin nousisivatkaan yli muutaman sadan euron, joten myöskään merkittävää miinusta verokertymään ei pääse syntymään ja verovapaudella säästetään myös julkishallinnon työvoimakustannukset, sillä seurojen lisäksi turhat ilmoitukset tuntuvat työllistävän lähinnä verohallintoa.

– Urheilukilpailut ovat esimerkiksi taidekilpailujen kanssa eriarvoisessa asemassa. Taidekilpailujen palkinnot ovat verovapaita, mutta urheilukilpailujen ei. Urheilu on yhtälailla hyvä ja tervehenkinen harrastus ja tapahtumien järjestämiseen ja niihin osallistumiseen voi kannustaa vähentämällä byrokratiaa, Meri toteaa.

SUOMEN UUTISET