Saksan liittopäivävaalien alla puolueet kritisoivat toistensa poliittisia päämääriä. Nyt osapuolten pitäisi kyetä yhteistyöhön. Saksan liittokansleriksi nousee melkoisella varmuudella Angela Merkel. Se olisi hänelle neljäs perättäinen kausi liittokanslerina. Sen sijaan hallituskumppani on vaihtumassa.

Saksan sosialidemokraatit (SPD) ilmoittivat historiallisen surkean vaalituloksen jälkeen menevänsä oppositioon nuolemaan haavojaan. Merkelin kristillisdemokraatit (CDU) eivät tunnustele hallitusyhteistyötä sikälaisen vasemmistoliiton (Die Linke) ja vaihtoehtopuolueen (AfD) kanssa. Merkelin listalle jäävät tuolloin vain liberaalidemokraatit (FDP) ja vihreät. Merkel tarvitsee molemmat puolueet hallitukseen välttääkseen vähemmistöhallituksen.

Suuri koalitio äänestettiin nurin

Saksan kaksi suurinta puoluetta kahmivat edelleen yhteensä yli 50 prosenttia hyväksytyistä äänistä. CDU keräsi potista kolmanneksen ja SPD hieman yli 20 prosenttia äänistä. Puolueet muodostivat suuren koalitiohallituksen viime kaudella.

CDU menetti tuloksestaan peräti 8,5 prosenttiyksikköä. SPD:lle laskua kirjattiin 5,2 prosenttiyksikköä. Suuri koalitio oli siten vaalien suurin häviäjä.

Merkel on ilmoittanut pitävänsä hallitusoven auki myös SPD:lle. Suuren koalitiohallituksen jatko näyttää kuitenkin enemmän teoreettiselta.

Jamaika-koalitio Merkelin oljenkorsi

Niin sanottu Jamaika-koalitio näyttää todennäköisemmältä vaihtoehdolta kuin suuren koalitiohallituksen jatko. Tässä hallituksessa olisi CDU ja sen baijerilainen sisarpuolue CSU. Pienemmistä puolueista mukaan tulee FDP noustuaan liittopäiville uudelleen, sekä vihreät. Hallituksen eksoottinen nimi juontuu puolueiden tunnusväreistä. Ne ovat samat kuin Jamaikan lipun värit.

FDP ja vihreät ovat perinteisesti olleet toisiaan vastaan. FDP kritisoi vihreiden ydinvoimatonta energiapolitiikkaa. Tällä haavaa Saksan energiasta peräti 40 prosenttia tulee hiilivoimasta. Vihreät eivät ilahdu FDP:n maahanmuuttolinjauksista. Kitkaa lisää Saksan ja koko EU:n turvallisuuspolitiikka.

FDP kannattaa tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa. Toiseksi FDP ei ilahdu Ranskan presidentti Emmanuel Macronin euromaiden liittovaltioon tähtäävistä toimista. FDP on kritisoinut euromaiden tukipaketteja.

Välirikko edellyttää kompromisseja, jotta hallitusyhteistyö onnistuisi. Jamaika-hallitus on Merkelille tärkeä, joten mahdollisiin kynnyskysymyksiin haetaan sopua. Tähän voi kulua aikaa. Merkel arveli Saksalla olevan uusi hallitus viimeistään jouluna.

CSU suomii CDU:n maahanmuuttopolitiikkaa

Merkelin tulee olla tarkkana myös omiensa joukossa. CSU on toistuvasti vaatinut Saksalle maahanmuuttokattoa. Tähän vaatimukseen CDU ei ole taipunut.

Maahanmuuttokriittisen AfD:n keräämä 12,6 prosentin äänisaalis nosti puolueen kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. CSU voikin nousta kinkkisimmäksi kumppaniksi Merkelin hallituksessa. CSU menestyi odotettua heikommin Baijerissa. Se voi voimistuttaa CSU:n kriittistä ääntä.

CDU:n heikkoa menestystä on vaikea selittää muulla kuin myötäsukaisen maahanmuuttopolitiikan haverilla. Saksan talous on toipunut hyvin eurokriisistä, maalla on tasapainoinen budjetti ja työttömyys on hyvin alhaista. Harva saksalainen olisi valmis rankaisemaan CDU:ta talouskysymyksissä.

Hallitustunnusteluista voi hyvinkin tulla paljon mielenkiintoisemmat kuin itse vaaleista.

Henri Alakylä