
Merkelin vaihtoehdot vähissä – euroalueen liittovaltiohanke kanveesiin
Saksan liittopäivävaalien alla puolueet kritisoivat toistensa poliittisia päämääriä. Nyt osapuolten pitäisi kyetä yhteistyöhön. Saksan liittokansleriksi nousee melkoisella varmuudella Angela Merkel. Se olisi hänelle neljäs perättäinen kausi liittokanslerina. Sen sijaan hallituskumppani on vaihtumassa.
Saksan sosialidemokraatit (SPD) ilmoittivat historiallisen surkean vaalituloksen jälkeen menevänsä oppositioon nuolemaan haavojaan. Merkelin kristillisdemokraatit (CDU) eivät tunnustele hallitusyhteistyötä sikälaisen vasemmistoliiton (Die Linke) ja vaihtoehtopuolueen (AfD) kanssa. Merkelin listalle jäävät tuolloin vain liberaalidemokraatit (FDP) ja vihreät. Merkel tarvitsee molemmat puolueet hallitukseen välttääkseen vähemmistöhallituksen.
Suuri koalitio äänestettiin nurin
Saksan kaksi suurinta puoluetta kahmivat edelleen yhteensä yli 50 prosenttia hyväksytyistä äänistä. CDU keräsi potista kolmanneksen ja SPD hieman yli 20 prosenttia äänistä. Puolueet muodostivat suuren koalitiohallituksen viime kaudella.
CDU menetti tuloksestaan peräti 8,5 prosenttiyksikköä. SPD:lle laskua kirjattiin 5,2 prosenttiyksikköä. Suuri koalitio oli siten vaalien suurin häviäjä.
Merkel on ilmoittanut pitävänsä hallitusoven auki myös SPD:lle. Suuren koalitiohallituksen jatko näyttää kuitenkin enemmän teoreettiselta.
Jamaika-koalitio Merkelin oljenkorsi
Niin sanottu Jamaika-koalitio näyttää todennäköisemmältä vaihtoehdolta kuin suuren koalitiohallituksen jatko. Tässä hallituksessa olisi CDU ja sen baijerilainen sisarpuolue CSU. Pienemmistä puolueista mukaan tulee FDP noustuaan liittopäiville uudelleen, sekä vihreät. Hallituksen eksoottinen nimi juontuu puolueiden tunnusväreistä. Ne ovat samat kuin Jamaikan lipun värit.
FDP ja vihreät ovat perinteisesti olleet toisiaan vastaan. FDP kritisoi vihreiden ydinvoimatonta energiapolitiikkaa. Tällä haavaa Saksan energiasta peräti 40 prosenttia tulee hiilivoimasta. Vihreät eivät ilahdu FDP:n maahanmuuttolinjauksista. Kitkaa lisää Saksan ja koko EU:n turvallisuuspolitiikka.
FDP kannattaa tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa. Toiseksi FDP ei ilahdu Ranskan presidentti Emmanuel Macronin euromaiden liittovaltioon tähtäävistä toimista. FDP on kritisoinut euromaiden tukipaketteja.
Välirikko edellyttää kompromisseja, jotta hallitusyhteistyö onnistuisi. Jamaika-hallitus on Merkelille tärkeä, joten mahdollisiin kynnyskysymyksiin haetaan sopua. Tähän voi kulua aikaa. Merkel arveli Saksalla olevan uusi hallitus viimeistään jouluna.
CSU suomii CDU:n maahanmuuttopolitiikkaa
Merkelin tulee olla tarkkana myös omiensa joukossa. CSU on toistuvasti vaatinut Saksalle maahanmuuttokattoa. Tähän vaatimukseen CDU ei ole taipunut.
Maahanmuuttokriittisen AfD:n keräämä 12,6 prosentin äänisaalis nosti puolueen kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. CSU voikin nousta kinkkisimmäksi kumppaniksi Merkelin hallituksessa. CSU menestyi odotettua heikommin Baijerissa. Se voi voimistuttaa CSU:n kriittistä ääntä.
CDU:n heikkoa menestystä on vaikea selittää muulla kuin myötäsukaisen maahanmuuttopolitiikan haverilla. Saksan talous on toipunut hyvin eurokriisistä, maalla on tasapainoinen budjetti ja työttömyys on hyvin alhaista. Harva saksalainen olisi valmis rankaisemaan CDU:ta talouskysymyksissä.
Hallitustunnusteluista voi hyvinkin tulla paljon mielenkiintoisemmat kuin itse vaaleista.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää