Moni iäkäs ihminen haluaisi voimien vähetessä palvelutaloon ympärivuorokautisten auttavien käsien ulottuville. Se vain onnistuu aivan liian harvoin. Byrokraatit päättävät – joskus jopa vanhusta kuulematta – että hän pärjää omillaan, jos kotihoidon käyntejä lisätään. Näin vastuuta pompotellaan sotesotkussa byrokraatilta toiselle ja liian harvalukuiset hoitajat nääntyvät jatkuvasti kasvavan työtaakkansa alle. Kansanedustaja Mika Niikko (ps.) otti kantaa asiaan eduskunnassa.

– Työntekijät uupuvat kentällä, vanhukset eivät saa toisen ihmisen kohtaamista, eivätkä he saa riittävää hoivaa ja huolenpitoa, tiivistää kansanedustaja Mika Niikko puhuessaan eduskunnassa. Hän ottaa esimerkin pääkaupunkiseudulta:

– Vantaa päätti vuoden 2019 budjetissa, että lisätään edelleen yli 75-vuotiaiden kotona asumista. Se tarkoittaa sitä, että virkamiehet noudattavat näitä päätöksiä ja tekevät kaikkensa, ettei edes 90-vuotias Marianna pääse palvelutaloon asumaan. Vaikka kodinhoitajien aikoinaan tekemän palvelutarpeen arvioinnin mukaan hän ei pärjää yksin kotonaan.

Niikon mukaan siinä, miten byrokratia kohtelee ikäihmistä, on eräs erikoinen piirre:

– Heille sanotaan yleensä niin, että olette niin hyväkuntoinen, että voitte vielä asua kotona. Sitten toisaalta, jos menee palvelukotiin asumaan, pitää olla niin hyväkuntoinen, että voi omatoimisesti asua siellä.

Sairaala on monen vanhuksen viimeinen koti

Niikon mukaan loppujen lopuksi ikäihmisille käy monesti niin, että he sitten kaatuilevat tai muuten loukkaavat itsensä kotona. Vammojensa takia he joutuvat sairaalaan ja monelle heistä se muodostuu Niikon mukaan ”heidän viimeiseksi kodikseen”.

– Tämä johdosta pyydän ja vetoan eduskuntaan, että säätäisimme sellaisia lakeja, joilla turvataan minimimitoitus kotisairaanhoidon henkilökunnalle. Sen lisäksi meidän tulee lisätä varoja, jotta vanhukset puuttuvan toimintakyvyn sitä edellyttäessä ja niin halutessaan pääsisivät viimeisiksi vuosikseen asumaan palveluasuntoon, edellyttää kansanedustaja Mika Niikko.

Katso video:

https://www.facebook.com/niikkomika/videos/1837172256395183/

Facebook-video. 5 min 13 sek.


SUOMEN UUTISET