

LEHTIKUVA
”Miksei pitkäaikaistyöttömiä päästetä pois kortistosta?”
Vaasalainen Maria Tolppanen (ps.) kantoi eduskunnan kyselytunnilla huolta pitkäaikaistyöttömien kohtalosta: onko kortisto oikea paikka ihmisille, jotka saattavat olla vuosikausia työttöminä – pitäisikö heitä auttaa jotenkin muuten?
– On sellaisia pitkäaikaistyöttömiä, jotka ovat olleet useita vuosia työttöminä ja jotka käyvät työvoimatoimistossa vain kerran vuodessa saadakseen perustoimeentulon. Pitäisikö sellaiset pitkäaikaistyöttömät siirtää sosiaalipuolelle täysin toiselle momentille, Tolppanen kysyi.
– Sehän pienentäisi esimerkiksi kuntien velvoitetyöllistämistä, kun tiedetään, että heille ei kuitenkaan haeta työtä, koska he eivät mahdollisesti kykenisi siihen työhön, joka heille annettaisiin. Onko tähän asiaan tulossa sellaista muutosta, joka olisi todellinen rakenteellinen muutos? Se antaisi mahdollisuuden keskittyä todellisiin työttömiin, jotka ovat työikäisiä ja -haluisia, Tolppanen kysyi työministeri Lauri Ihalaiselta (sd.).
2000-luvun Lex Taipale
Ihalainen vastasi, että työttömyyden rakenne on kehittynyt huolestuttavaan suuntaan: jo puolet on työttömistä on pitkäaikaistyöttömiä, jotka ovat olleet työttöminä yli vuoden, toistuvaistyöttömiä sekä sellaisia, jotka eivät ole työllistyneet työvoimapoliittisista toimenpiteistä huolimatta.
Siis vaikeimmin työllistyviä työttömiä. Meillä on 91 000 yli vuoden työttöminä olleita ja yli kahden vuodenkin erittäin paljon ja vielä sitäkin pitempään olleita, Ihalainen kertoi.
– Tosiasia on se, että osa näistä ihmisistä on väärässä putkessa: he eivät koskaan tule työllistymään. Sitten pitää miettiä, mikä olisi inhimillinen ratkaisu näille ihmisille, kun työ ei ole todellisuudessa näiden eihmisten vaihtoehto. Jokin lääketieteellinen valinta olisi hyvä juttu: jokin 2000-luvun Lex Taipale tarvitaan. Sekin on taloudellisesti aika arvokasta ja täytyy miettiä miten resursseja käytetään, Ihalainen puntaroi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Työttömyysdevalvaatio Suomeen – ”90-luvun alun laman pahimmat muistot kalpenevat”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää