Perussuomalaisten eduskuntaryhmä peräsi hallitukselta toimia työttömyyden kasvua vastaan eduskunnan kyselytunnilla. Kysymyksen esitti joensuulainen kansanedustaja Osmo Kokko.

– Hallitusohjelmaan kuuluu kohta, että hallitus edistää työllisyyttää ja kasvua, mutta työttömyys on vain kasvanut. Nyt on työttömiä kymmenisen prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Tutkijoiden mukaan voidaan puhua massatyöttömyydestä. Tavoitellun viiden prosentin sijaan se on 15 prosenttia. Kuntien työttömyysmenot kasvavat ja moni kunta joutuu ottamaan velkaa täyttääkseen vajeen. Kysynkin työministeri Lauri Ihalaiselta (sd.), mitä hallitus aikoo tehdä, jotta suomalaisilla olisi työtä? Kokko kysyi.

350 000 työtöntä

Ihalainen sanoi työttömiä olevan 350 000, joten huoli on ajankohtainen. Puolet heistä kuuluu jo vaikeimmin työllistyviin: he tarvitsevat erilaisia tukia päästäkseen takaisin töihin.

Kokko kysyi vielä, mitä hallitus aikoo tehdä pahasti kasvaneen nuorisotyöttömyyden nujertamiseksi. Nuorisotyöttömyys aiheuttaa syrjäytymistä ja tuo tunteen yhteiskunnan ulkopuolelle jäämisestä. Nuorisotakuukaan ei ole käytännössä toiminut eikä toteutunut.

Ministeri vastasi, että nuorisotakuun avulla on kuitenkin luotu lukuisia työpaikkoja, ilman sitä olisi työttömiä enemmän. Nuorisotyötön työllistyy keskimäärin 11 viikossa, kun keskimäärin työttömyys kestää 42 viikkoa.

– Suomessa on vähiten nuorisotyöttömiä koko Euroopassa, Ihalainen väitti.

Lindström: Miten ikääntyvät
saadaan pysymään työssä?

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström totesi työttömiä olevan 350 000 ja piilotyöttömät siihen lisäksi. Samaan aikaan hallitus neuvottelee eläkeiän nostamisesta.

– Miten ikääntyneet pidetään työelämässä? Eihän ole järkeä nostaa eläkeikää ja potkia 50-vuotiaat pois, Lindström ihmetteli.

Ihalainen sanoi tämän olevan merkittävä seikka: kun nuoret työllistyvät 11 viikossa, 55-vuotiaiden työttömyys kestää keskimäärin peräti 84 viikkoa – yli puolitoista vuotta.

– Yhteiskunnassa on jotakin pilalla, jos parhaassa iässään oleva ihminen ei pääse töihin, Ihalainen ihmetteli.

TE-keskukset työntävät nuoria
sosiaaliturvan asiakkaiksi

Perussuomalaisten Johanna Jurva sanoi nuorisotyöttömyyden yhdeksi syyksi sen, ettei tieto kulje viranomaisten välillä. Nuoret tarvitsevat tietoa heille kuuluvista palveluista.

Ihalainen vastasi, että tarvitsemme nuorille räätälöityä palvelua. Yksi hyvä keino on yrityksen tukeminen 800 eurolla kuussa, kun se palkkaa nuoren, jolta puuttuu toisen asteen koulutus.

– Se on lähtenyt vetämään hyvin, Ihalainen totesi.

Perussuomalaisten Mika Niikko muistutti, ettei nuori pääse edes työvoimatoimistojen asiakkaaksi, ellei hänellä ole koulutusta: TE-keskus työntää hänet sosiaaliturvan asiakkaaksi, eivätkä TE-keskukset ehdi opastamaan kädestä pitäen kaikkia nuoria, kun heitä on niin paljon.

Ihalainen vakuutti, että TE-keskukset palvelevat kyllä, jos palvelua tarvitaan. Koulutus on ensiarvoista, ilman sitä on suuri riski syrjäytyä. Koulutus parantaa myös itsetuntoa.

Veli-Pekka Leskelä