

Martti Kainulainen Lehtikuva
PS: Työnhakijoita palveltava kohtuullisessa ajassa
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä tivasi hallitukselta torstain kyselytunnilla, pystyvätkö TE-keskukset palvelemaan työttömiä, kun henkilökuntaa on vähennetty samaan aikaan työttömyyden kasvun kanssa. TE-keskuksissa pystytään vastaamaan alle puoleen sinne tulevista puheluista.
Martti Mölsä (ps.) sanoi kysyneensä kirjallisessa kysymyksessä, mitä hallitus aikoo tehdä, että palvelua tarvitsevia ihmisiä voidaan palvella kohtuullisessa ajassa. Työministeri Lauri Ihalainen (sd.), oli vastannut, että uusi tekniikka vapauttaa voimavaroja yksilölliseen apuun myös pienemmällä henkilökunnalla.
– Uskotteko ministeri Ihalainen tosiaan, että tämä vastaa todellisuutta – ja tämä tyydyttää henkilöitä, jotka eivät saa palvelua TE-keskuksista, Mölsä kysyi.
Ihalainen vastasi, että kysymys on tärkeä yli 300 000 ihmisen ollessa työttömänä. Hän korosti, että viime vuonna työvoimatoimistoihin tuli 500 000 työpaikkailmoitusta, joista 90 prosenttia täytettiin. Tilanteessa, jossa työttömyysjaksoja alkaa 60 000 kappaletta kuukaudessa ja päättyy 58 000, nämä 3023 työntekijää 126 työvoimatoimistossa tekevät kaikkensa, jotta kansalaiset saavat palveluksia ja yritykset saavat palveluja, joita tulevat hakemaan.
– Totta kai palveluissa on kehittämisen sijaa. Siitä olemme koettaneet pitää huolta, että kun ELY-keskuksessa käydään YT-neuvotteluita, niitä ei käytäisi TE-keskusten puolella, ettei nyt oleva porukka vähenisi, Ihalainen vakuutti.
Riittääkö asiakaspalvelu?
Mölsä muistutti, että kun TE-keskusten uudistusta esiteltiin toissa kesänä, voimavaroja aiottiin keskittää asiakaspalveluun. Valtiontalouden tarkastusvirasto kertoi kuitenkin viime tiistaina, että hyvä esimerkki huonoista säästöistä on työvoimahallinto. Se suositteli käyttämään aikaa ja malttia rakenteellisiin uudistuksiin, etteivät ne tuottaisi haittaa.
– Miten hallitus aikoo tämän korjata, Mölsä kysyi.
Ihalainen vastasi, että yhä suurempi osa palvelusta tapahtuu sähköisesti, työnhausta yli 70 prosenttia.
– Mutta on totta, että erityisesti nuoret ja pitkäaikaistyöttömät kaipaavat henkilökohtaista palvelua polun rakentamiseksi ja päästäkseen koulutuksen tai kuntoutuksen kautta työhön. On tärkeää, että toimintaa sähköistetään, byrokratiaa puretaan ja keskitetään toimintaa henkilökohtaiseen palveluun. Yli 3000 työntekijää tekee sitä työtä maakunnissa, Ihalainen korosti.
Miksi eri päätöksiä eri toimistoissa?
Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Jari Lindström kysyi, miksi työttömät saavat erilaisia päätöksiä eri puolilla maata. Työttömällä on oikeus omaehtoiseen koulutukseen, jos hänet on sanottu irti tuotannollis-taloudellisesta syystä.
– Mutta minulle on kerrottu, että jossakin TE-keskuksessa tuki myönnetään ja jossain toisella puolella maata ei myönnetä. Miten aiotte puuttua näihin tulkintojen ristiriitaisuuksiin, Lindström kysyi.
Ihalainen vastasi, että oikeudenmukaisuuden ja tasavertaisuuden kannalta on tärkeää, ettei samoista säännöistä ole eri puolilla maata erilaisia tulkintoja. Henkilökuntaa yritetty kouluttaa ja ohjeistaa, ettei eri tulkintoja syntyisi.
– Eduskunnassa tällä viikolla esitelty palkkatukijärjestelmän uudistus tulee selkeyttämään asiaa: se johtaa siihen, ettei eri maakunnissa voi tulla erilaisia käytäntöjä ja tulkintoja. Tätä kohti täytyy mennä, koska ihmisten oikeudentaju vaatii kohtelemaan ihmisiä tasapuolisesti, Ihalainen aprikoi.
Toimiiko santsikortti?
Eduskunnan toinen varapuheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) muistutti, ettei nuorisotakuu ole kunnolla toiminut. Hän sanoi ministeri Ihalaisen pitäneen santsikorttia ratkaisuna ongelmaan. Mutta Kuntaliiton mukaan santsiraha on käytännössä palkkatukilupaus ja sitä koskevat samat säännöt kuin tavallista palkkatukityöllistämistä.
– Mitkä ovat toimenpiteet, joilla nuorisotakuu saadaan toimimaan, Turunen kysyi.
Ihalainen vastasi nuorisotakuun tuottaneen paljon hyvää nuorisolle. Suomessa on vähiten työttömiä nuoria koko Euroopassa. Nuoret työttömät on onnistuttu pysäyttämään kolmen kuukauden paalulle. Osa valuu kuitenkin kolmen kuukauden yli. Onneksi nuorten työttömyys on lyhytkestoista, vain 13-15 viikkoa, kun keskimäärin se on jo yli 40 viikon.
Hän vastasi Turusen penäämään kysymykseen takaisinottovelvollisuudesta.
– Sitä ei tarvitse noudattaa kahdessa asiassa: kolmannen sektorin sektorin työssä voidaan järjestää pitkäkestoista työtä palkkatuella ilman takaisinottovelvollisuutta ja samoin kuntien tukityöllistämisessä. Tämä mahdollisuus varataan näille, Ihalainen vastasi.
Entä jos vastataan Pietarsaaressa ruotsiksi?
Keskustan Anne Kalmari kysyi, saavatko työttömät kunnollista palvelua TE-keskusten vähennettyä väkeä. Hän sanoi, että pihtiputaalaiselle työttömälle saattaa vastata Pietarsaaren TE-keskus ruotsiksi!
Ihalainen sanoi, ettei TE-keskuksia ole kaikilla paikkakunnilla, mutta Pihtiputaallakin on paikallistoimisto, joten palvelua saa.
Mauri Pekkarinen (kesk.) innostui tästä ja sanoi hallituksen ohentavan palvelua, vaikka nuorisotyöttömyys kasvaa ja pitkäaikaistyöttömyys lähestyy sataa tuhatta.
– Onko vetäytyminen ratkaisu, Pekkarinen kysyi.
Ihalainen vastasi, ettei alueilta ole vetäydytty.
– Nuorisotyöttömyys oli heinäkuussa 51 000, mutta nyt 49 000! Totta kai se johtuu myös kausivaihtelusta, mutta nuorisotyöttömyys ei ole nyt noussut ja se on valopilkku, Ihalainen korosti.
Tuleeko kunnille lisävelvoitteita?
Pirkko Mattila (ps.) kysyi ministeriltä, tuoko pitkäaikaistyöttömyyden torjunta jatkossa vielä lisävelvollisuuksia kunnille ja paljonko, ja mistä kunnat saavat tehtäviin rahoituksen?
Ja onko kunnilla keinoja toimia ennen kuin vain todetaan, että nyt näitä pitkäaikaistyöttömiä on?
Ihalainen vastasi, että 300 päivän jälkeen puolet rahoitusvastuusta siirtyy kunnille. Samassa päätöksessä valtio lähetti 75 miljoonaa euroa yhteisöverorahoja kunnille, jotta kuntien rasitus kevenisi sekä 140 miljoonaa euroa uusien monitoimipalvelukeskusten käyttöön niiden aktiivitoimenpiteiden lisäämiseksi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- TE-keskukset Mauri Pekkarinen Anne Kalmari Lauri Ihalainen Martti Mölsä Pirkko Mattila Jari Lindström Kaj Turunen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS: Mitä hallitus tekee massatyöttömyydelle?

PS: Työttömyystilanne todella huolestuttava

PS: Tällä budjettiesityksellä ei synny työllisyyttä eikä kasvua
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.